Jana Nečasová dostala za zneužití zpravodajců roční podmínku

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Manželka expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) zneužila svých pravomocí v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Obvodní soud pro Prahu 1 jí udělil roční podmíněný trest s dokladem na čtyři roky. Soud jí zároveň zakázal pracovat ve státní správě. Žalobci proti rozhodnutí podají odpor a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení, uvedl olomoucký státní zástupce Pavel Komár.

Soud dnes také zastavil stíhání zpravodajce Jana Pohůnka, podle soudu jeho jednání není trestným činem. Zásadně se změnilo i postavení dalších obžalovaných – někdejších šéfů Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandy. Soud rozhodl, že je nepotrestá a jejich domnělé prohřešky předá k dořešení ministerstvu obrany.

Zpravodajci měli pro Nagyovou sledovat Nečasovu tehdejší ženu Radku. Za zneužití pravomoci všem hroziho až tříleté vězení.

Trojice zpravodajců obvinění od počátku odmítala, Nagyová se k němu nevyjadřovala. Muži se hájili tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, ke kterému nebylo zapotřebí povolení ministra obrany. Podle nich měli za úkol zjistit, zda Radku Nečasovou nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.