Janoušek před soudem odmítl, že by ženu autem srazil úmyslně

U Městského soudu v Praze začal 16. července soud s lobbistou Romanem Janouškem (na snímku), který je obviněn v souvislosti s loňskou dopravní nehodou z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až 18 let odnětí svobody.

U Městského soudu v Praze začal 16. července soud s lobbistou Romanem Janouškem (na snímku), který je obviněn v souvislosti s loňskou dopravní nehodou z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až 18 let odnětí svobody. Zdroj: ctk

Lobbista Roman Janoušek, který čelí obžalobě z pokusu o vraždu kvůli sražení ženy autem v opilosti, před pražským městským soudem pouze přečetl své prohlášení. Uvedl, že ženu nesrazil úmyslně. Hrozí mu až osmnáct let vězení.

K soudu dorazil podnikatel krátce před devátou hodinou. „Jsou věci, které se vrátit nedají, stala se chyba. Chtěl bych se ještě jednou omluvit paní poškozené. Uhradil jsem veškeré finanční ztráty,“ řekl před soudem. Hlavního líčení se Janoušek účastnit nebude. Odůvodnil to svým špatným zdravotním stavem.

V první den líčení vypovídala také poškožená řidička. Před soudem zmínila trvalé zdravotní problémy. Oproti původní výpovědi však tvrdila, že Janouškovo auto na ni nenajíždělo. Podle původní verze Janoušek dvakrát s autem popojel proti ženě.

Hlavní jednání je nařízeno až do pátku a soud jeho klíčové části zpřístupnil médiím. Pravděpodobně ale ke konci týdne neskončí, protože se řada předvolaných svědků omluvila.

Janoušek zaplatil ženě 830 tisíc korun

K incidentu došlo 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, který později nadýchal dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou. Nehodu však neřešil a jel dál. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou. Řidička nabouraného vozu jej doběhla a postavila se před Janouškovo auto.

Podnikatel se podle žalobkyně proti ženě rozjel. „Zaútočil na ni tím způsobem, že se prudce rozjel vpřed, akceleroval, a to přímo ve směru na poškozenou,“ píše se v obžalobě. Janoušek způsobil ženě otok mozku. Žena strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici. Janoušek se s ní uzavřel dohodu o narovnání a zaplatil jí podle obžaloby 830 tisíc korun.

Státní zastupitelství Romana Janouška původně stíhalo pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, jeho čin ale překvalifikovalo letos v lednu. Přísnější kvalifikace Janouška překvapila. „To, že to někdo vyhodnotil, že jsem to snad spáchal úmyslně, to mi připadá úplně mimo výseč. Nehodu si pamatuju, jak by byla v husté mlze,“ řekl České televizi.