Jen Klaus, ČSSD a komunisté. Zeman ani vláda na ruskou recepci nepřišli

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945.

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945. Zdroj: CTK

Za účasti bývalého prezidenta Václava Klause, poslanců za KSČM i ČSSD se dnes na ruském velvyslanectví v Praze uskutečnila tradiční recepce k výročí konce druhé světové války v Evropě. Akce se oproti minulosti neúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů ani současná hlava českého státu.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima. Naopak Klaus chování vlády a prezidenta považuje za nedobré.

Klaus na banketu řekl, že obavy z toho, že by jej mohli novináři napadat, pro něj nebyly důvodem na recepci nepřijít. Naopak pro něj spíše byly motivací. „To, jak se chová současná vláda i prezident, považuji za nedobré,“ uvedl Klaus, který se oslav 9. května na ruské ambasádě pravidelně účastní. „Jsem loajální člověk, a to i k sobě,“ dodal.

Na recepci kromě bývalé hlavy státu zavítala řada poslanců a členů ČSSD a KSČM a také zahraniční diplomaté. „Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít,“ zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Hrad zastupoval ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a kancléř Vratislav Mynář. Kmoníček řekl, že je jeho povinností zastoupit Zemana. Ten si vybírá akce, kterých se zúčastní, podle toho, jaká je v daném roce situace, uvedl Kmoníček.

Filip: Němý mor fašismu se vrací

Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Filip v projevu vyzval k tomu, aby lidé nebyli lhostejní ke zpochybňování hrůz v protektorátu. „Němý mor fašismu se vrací a je bohužel mezi námi,“ varoval. Rusku popřál „mnoho úspěchů při budování mírové budoucnosti“.

Ruský velvyslanec v Česku Sergej Kiseljov upozornil na údajné snahy přemalovat černé na bílé. „Fanatičtí vrazi a bandité jsou představováni jako národní hrdinové a bojovníci za nezávislost. Za pravdy jsou vydávány výmysly a falšování skutečnosti radikálními silami,“ uvedl velvyslanec v nepřímé narážce na události na Ukrajině.

Šéfové obou komor parlamentu se z tradiční akce omluvili. „To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima,“ vysvětlil svou neúčast Štěch. Spolu s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) se dopoledne zúčastnil položení věnců k památníku sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

Jak Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině. Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle Zaorálka vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje. Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Rusové si konec druhé světové války připomínají tradičně 9. května, na rozdíl od Západu včetně Česka, kde se Den vítězství slaví o den dříve. Sovětská armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům a osvobodila většinu území Československa, kde padlo na 140.000 sovětských vojáků. Ukrajinská ambasáda v Praze však dnes v souvislosti s agresí Moskvy na Krymu zpochybnila právo Ruska považovat se za nástupce jednoho z vítězů druhé světové války.

Profil: Nezvaný Evropan Putin