Jurečka zůstává ve vedení KDU-ČSL. Neměl protikandidáta

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdroj: Foto Blesk - Michal Protivanský

Vládní KDU-ČSL nadále povede její dosavadní předseda a ministr práce a sociálních věcí současné vlády Marian Jurečka. Na stranickém sjezdu v Ostravě dnes získal 224 z celkových 275 odevzdaných hlasů, tedy 81 procent. Ve volbě neměl protikandidáta. Jurečka lidovce vede od ledna 2020, kdy v čele strany nahradil nynějšího šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného.

Pro Jurečku hlasovalo 224 delegátů, zdrželo se 30, proti bylo 14. Dalších sedm delegátů hlasovalo podle zástupců volební komise při elektronické volbě nesprávně, když nevyplnili žádnou volbu a pouze potvrdili hlas.

„To, co jsem říkal, platí. Je těžká doba a musíme přidat ještě na plynu, abychom dělali naši práci lépe, protože lidé to od nás očekávají,“ řekl po zvolení Jurečka.

Bývalý ministr zemědělství Jurečka v lednu 2020 v čele KDU-ČSL nahradil Výborného, který tehdy opustil pozici z rodinných důvodů. Lidovce dovedl do vlády, když společně s ODS a TOP 09 v koalici Spolu zvítězili v loňských sněmovních volbách. Ve vládě získali posty ministrů práce, zemědělství a životního prostředí. Nominaci na šéfa strany Jurečka získal v devíti krajích.

Prvním místopředsedou KDU-ČSL byl zvolen místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, dostal 175 z 276 hlasů. Protikandidátkou byla senátorka Šárka Jelínková.