K omezení anonymních akcií prý dojde už příští rok

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Omezení anonymních akcií v České republice má platit už během příštího roku a měl by ho řešit nový samostatný zákon - o zvýšení transparentnosti akciových společností. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Koaliční předáci by prý předlohu nového zákona měli dostat tento týden. Pokud jej schválí, zamíří hned do sněmovny. „Půjde to okamžitě do legislativního procesu. To může být do konce roku, projednávání by bylo v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl listu Pospíšil.

Podle HN se až dosud počítalo s tím, že regulace akcií na doručitele odstartuje nejdříve v roce 2014. Koalice se již dříve shodla na tom, že utajení vlastníci se budou muset zaregistrovat ve zvláštní bankovní databázi, aby se dalo dohledat, kdo je majitelem firem, jež se ucházejí o státní peníze.

Podle Pospíšila příprava samostatného zákona znamená, že uvedená úprava nebude součástí obchodního zákoníku, protože v takovém případě by byla účinnost od roku 2014. „A to by bylo špatně,“ řekl ministr deníku.

Dosud platí, že majitelem akcie je ten, kdo akcie fyzicky drží. Je proto možné, že státních tendrů se účastní firmy, jež ve skutečnosti ovládají politici či úředníci, kteří o zakázkách rozhodují.