Karlovarská krajská nemocnice byla terčem kyberútoku, odrazila ho

České nemocnice čelily útoku hackerů.

České nemocnice čelily útoku hackerů. Zdroj: Václav Burian, Reuters

Společnost Karlovarská krajská nemocnice (KKN) se v noci na dnešek stala terčem kybernetického útoku. Dva pokusy nemocnice odrazila, nezpůsobily jí žádné škody.

S podobnými útoky se správci sítě setkávají často, řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký. Před útoky na počítačové systémy nemocnic a dalších významných cílů varoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a policie.

"IT zaznamenali první útok v sobotu ve 23:51 RDP terminálového serveru a druhý útok dnes ve 2:15 útok na SSH webových serverů," uvedl Podracký. Podrobněji se správci sítě nemocnice z bezpečnostních důvodů vyjadřovat nechtějí.

KKN spravuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Podle mluvčího nemocnice v loňském roce investovaly několik milionů korun do zajištění bezpečnosti počítačové sítě a serverů. Využily na to i státní dotaci.

"Kvůli bezpečnosti máme v nemocnici i část počítačové sítě zcela odříznutou, aby nemohlo dojít k útoku z vnějšku," řekl Podracký. Podle něj se správci nejčastěji setkávají s phishingovým útokem či s útoky DDoS, které mají za cíl přehltit systémy.

NÚKIB varoval před rozsáhlou kampaní závažných kybernetických útoků na informační a komunikační systémy v České republice. Mohla by podle úřadu způsobit závažné dopady na dostupnost, důvěrnost či integritu informací u důležitých informačních a komunikačních systémů, uvedl v tiskové zprávě.

Pokusy o hackerský útok zaznamenaly také například Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Ostrava nebo nemocnice Pardubického kraje. Atak se jim podařilo odrazit. USA jsou podle prohlášení amerického ministra zahraničí hrozbou kybernetických útoků na český zdravotnický sektor znepokojeny.

Krajské volby 2020 v Karlovarském kraji >>>