KDU-ČSL chce zklidnit koalici, navrhuje stáhnout sporný zákon

V popředí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

V popředí předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Lidovci koaličním partnerům navrhnou, aby vláda stáhla z projednávání ve Sněmovně zákon o pojišťovnictví. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by to mohlo uklidnit spor mezi ČSSD a ANO vyvolaný právě touto normou. Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že to pokládá za možné řešení situace.

Kvůli zákonu se střetli předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš a sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl, za nějž se postavilo vedení ČSSD včetně Sobotky.

Premiér nicméně také uvedl, že postupovat by se mělo podle koaličních dohod a že v případě neshody by rozhodující mělo být stanovisko odborně příslušného ministra. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek souhlasí s tím, že zákon bude třeba znovu projednat v koaliční radě. „To si myslím, že jsme s tím vlastně počítali, protože je evidentní, že je třeba si vyjasnit pozice,“ uvedl. Věří, že ČSSD své stanovisko obhájí.

Stažení návrhu hodlá Bělobrádek navrhnout ve středu na jednání vlády. „Chceme, aby vládu opustil a do Sněmovny přišel návrh, který bude komfortní pro dostatečnou většinu poslanců, tak jak s tím počítá koaliční smlouva,“ doplnil.

Kompromis by mohl projít Sněmovnou

Lidovci navrhují kompromis mimo jiné proto, aby vyloučili možnost, že vládní návrh neprojde Sněmovnou. „V okamžiku, kdy by tento zákon neprošel, přestože byl schválen vládou, by došlo k závažnému porušení koaliční smlouvy a tomu je podle nás třeba předejít,“ míní Bělobrádek.

Kromě toho chce strana přispět k věcnému řešení sporu Babiše a Šincla. Dvojice politiků se spolu střetla nejprve právě kvůli zákonu o pojišťovnictví a posléze také kvůli návrhu zákona o hazardních hrách. Šincl tvrdí, že ho Babiš při jednání minulý týden zastrašoval. Sociální demokracie metody ministra financí přirovnala k praxi bývalé Státní bezpečnosti (StB) a vyzvala Babiše k omluvě. Ten to odmítl, tvrdí, že Šincla nezastrašoval. Politik podle něj lže.

Lidovecký poslanec Josef Uhlík, který u sporné schůzky z minulého týdne byl, označil Babišovo jednání za nestandardní. Osobní věci do odborné diskuse nepatří.

Spor o zákon o pojišťovnictví

Věcnou podstatou původního sporu mezi Babišem a Šinclem je poslancův pozměňovací návrh k novele zákona o pojišťovnictví. Podle Šincla má zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé pojištění ve snaze získat provizi za uzavření nové pojistné smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Klienti každoročně zaplatí za životní pojištění 44 miliard korun ročně. Předčasně skončí smlouvy za 21 miliard korun, klienti přitom získají zpět necelou polovinu zaplaceného pojistného, jde zhruba o 9,4 miliardy korun. Zprostředkovatelé přitom za sjednání smlouvy dostanou ihned 200 procent ročního pojistného.

Šincl říká, že chtěl svým návrhem snížit a zastropovat maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům a částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, připsat pojištěným lidem do výnosů. „V mém návrhu je také striktně legislativně ošetřeno, že pojišťovny z této částky neuvidí ani korunu,“ uvedl Šincl. Babiš totiž uvádí, že Šincl jedná ve prospěch pojišťoven. Podle ministra financí poslanec vyvolal aféru, aby zakryl své lobbistické zájmy.