Poslanec Šincl: Babiš na mne tlačil kvůli zprostředkovatelům

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Nepříjemný zážitek si odnesl poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) z jednání poslanců s ministrem financí Andrejem Babišem ohledně osekání provizí zprostředkovatelům pojištění. „Čekal jsem schůzku k danému tématu. Pan ministr však na mě vytáhl složku s tím, jak se ho na něco může ptát takový korupčník,“ uvedl šokovaný Šincl.

„Několik dní předtím jsem panu ministrovi poslal dopis s celkem čtyřmi otázkami. Jednak k tématu a zároveň, zda může vyvrátit spekulace médií, že hnutí ANO je napojeno na makléře a zprostředkovatele, a zda proto nemá na konečném znění materiálu svůj zájem,“ uvádí poslanec a pokračuje:

„Otázky jsem poslal písemně, očekával jsem odpověď stejným způsobem. Ministr Babiš však na mne vytáhl složku, kde na obálce byl žlutý štítek 'Šincl'. S tím, že se ho dovoluje ptát takový korupčník, který například převedl barák na manželku. Přitom já jsem byl onkologický pacient, dům patřil nám jako manželům, ale jenom jsem chtěl, protože jsem nevěděl, jak moje onemocnění dopadne, aby manželka neměla starosti s případnou závětí,“ říká Šincl.

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl (v popředí)Poslanec ČSSD Ladislav Šincl (v popředí)|ctkPoslanec Ladislav Šincl (v popředí)

Ten se také „dozvěděl“ o svém vyhazovu z IPB, který popisuje následovně: „Samozřejmě, že to není pravda. Dal jsem výpověď sám a šel jsem na vyšší post do dceřiné IPB Pojišťovny. Na vše mám doklady. Další Babišův materiál hovořil o tom, že moje matka koupila nějaký pozemek.“

„Také jsem se ze složky pana ministra dozvěděl, že jsem ve spojení s pány Jansta a Pokorný (Miroslav Jansta - advokátní kancelář Jansta, Kostka spol.; Radek Pokorný – advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři- pozn. red.). Ta jména znám, s těmito pány jsem nikdy nejednal ani je neviděl,“ popsal dění na schůzce poslanec Šincl.

Případ bude řešit i grémium poslanecký klub ČSSD
Svůj zážitek sdělil také premiérovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který svolal zasedání grémia a sněmovního klubu.
Poslanec Šincl ještě zvažuje interpelace. „Nemá smysl, abych interpeloval Babiše kvůli Babišovi, takže se asi obrátím na premiéra, co si o tom myslí,“ sdělil serveru Novinky.
Babiš ovšem odmítá, že by zastrašování či vydírání došlo. Na otázku Práva, jestli mu vyhrožoval, odpověděl: „Nevyhrožoval, četl jsem některé citace monitoringu tisku.“

„Řekl jsem panu ministrovi Babišovi, že mne hrubě uráží, že má na mne nějakou složku. Schůzka skočila bez závěru. Dostali jsme na téma zprostředkovatelů další návrh, který budu studovat. Termín další schůzky nebyl upřesněn,“ zakončil svou exkluzivní výpověď pro E15.cz poslanec Šincl.

Schůzky se také zúčastnil poslanci Václav Votava (ČSSD), Josef Uhlík (KDU-ČSL) a Jan Volný (ANO). Server E15.cz je oslovil s otázkou, zda mohou Babišovo chování potvrdit, všichni odmítli naši otázku komentovat.

Šinclův návrh počítá s omezením provizí za zprostředkování smluv životního pojištění

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro prostředkovatele životního pojištění. Naznačoval, že za nynějšími výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO. Babiš jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“.

Babiš jakýkoli zájem na návrhu kategoricky odmítl. Podle něj se o kladné stanovisko ministerstva zasadil jeho bývalý náměstek za ČSSD Martin Pros, a to bez ministrova vědomí.

Šinclův návrh počítá s omezením provizí za zprostředkování smluv životního pojištění. Poslanec si od toho slibuje úsporu zhruba 4,2 miliardy korun, které by měly být přesunuty ve prospěch klientů pojišťoven a krytí jejich životních pojistek.

Opravdové Palermo