Klaus chce do konce mandátu ještě nejméně jednou udělovat milosti

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus chce ještě minimálně jednou udělit milosti. Na stole se mu totiž podle jeho slov hromadí další nevyřízené žádosti.

„Už dnes mám na stole čtyři sta nových žádostí o milost, a protože jich měsíčně přichází zhruba dvě stě až tři sta, milosti budu ještě minimálně jednou udělovat,“ říká prezident v rozhovoru pro deník Dnes. Nic bližšího však nesdělil.

V rozhovoru prezident označil vyhlášenou amnestii za gesto, které chce dát novou příležitost hlavně těm, kteří sice zákon překročili, ale nejsou to recidivisté. Je také výrazem smíření a odpuštění.

Ke svému rozhodnutí ukončit trestní řízení v případech trvajících osm a více let Klaus řekl, že s odvoláním na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva se za nepřiměřenou délku řízení považuje doba přesahující šest let.

„Tento časový úsek jsem si já v žádném případě nevymyslel. Zdál se mi krátký a proto jsem do textu amnestie místo čísla šest dal svým vlastním rozhodnutím číslo osm,“ uvedl. Stát by podle něj měl zajistit, aby trestní řízení netrvalo nepřiměřeně dlouhou dobu.

Vesecká zástupkyní ombudsmana
Na místo zástupkyně ombudsmana dnes prezident navrh bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Píše to dnešní Právo. Vesecká listu potvrdila, že nabídku přijala. Měla by vystřídat Jitku Seitlovou, která na ve funkci v únoru končí. Druhým návrhem, který od prezidenta dorazil do Sněmovny, jež kandidáty schvaluje, je poslanec ČSSD Stanislav Křeček.