Klaus jede do Španělska prezentovat svou knihu o EU

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus dnes soukromě cestuje do Madridu, aby tam v pondělí představil španělské vydání své knihy Evropská integrace bez iluzí. V tomto týdnu je to už druhá Klausova zahraniční cesta, na níž prezentuje svou knihu. Klaus, který v březnu v úřadu končí, se v závěru svého prezidentského období intenzivně věnuje prezentaci svých kritických názorů na současnou podobu EU v Česku i v zahraničí.

Klaus cestuje do Madridu pravidelným leteckým spojem. V pondělí se na pozvání hostitelské organizace a španělského vydavatele své knihy zúčastní slavnostního oběda a prezentace publikace. Jednání se španělskými politiky v plánu nemá, informoval tiskový odbor Hradu.

Prezident se kvůli soukromé cestě do Španělska a propagaci své knihy v pondělí nezúčastní jednání Bezpečnostní rady státu, která se má mimo jiné zabývat budoucností nadzvukového letectva. Klaus kvůli cestě do Španělska přijde i o možnost setkat se v Praze s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

V úterý prezident představoval anglické vydání knihy Evropská integrace bez iluzí v Londýně. Také do Británie cestoval leteckou linkou. Akce se ale konala v prostorách dolní komory britského Parlamentu a Klaus se setkal s některými britskými poslanci. Před cestou se jednalo i o schůzce Klause s britským premiérem Davidem Cameronem, ten ale v daném termínu čas neměl.

V listopadu vyšla Klausova kniha Evropská integrace bez iluzí také v němčině. Po bulharském, italském, anglickém a německém vydání bude španělská verze knihy jejím pátým překladem. Bulharské, italské a německé vydání Klaus prezentoval v rámci svých oficiálních pracovních či státních návštěv v těchto zemích. Knihu také propagoval v New Yorku při podzimní pracovní cestě do USA. V půlce prosince představí svou euroskeptickou publikaci v Německu.

V útlé publikaci prezident opakuje své tradiční argumenty proti hlubší integraci EU. Unie se podle něj ocitla ve slepé uličce. Místo dalšího prohlubování integrace je prý řešením návrat zpět k organizaci, v níž dominují národní státy. Klaus v knize také mimo jiné píše, že na české politické scéně dnes není žádná strana, která by se na základě správných idejí dokázala postavit projektu unifikace Evropy. V ČR knihu představil loni v listopadu. Prezentuje ji také na setkáních se studenty a na dalších akcích.