Klaus: Jen zírám. V této politické konstelaci je každé řešení špatné

Prezident Václav Klaus svým zdržováním při podpisu Lisabonské smlouvy a dalších mezinárodních dohod poškodil českou pověst v očích ostatních členu Evropské unie. Tvrdí to zpráva amerického velvyslanectví v Praze, kterou uveřejnil server WikiLeaks.

Prezident Václav Klaus svým zdržováním při podpisu Lisabonské smlouvy a dalších mezinárodních dohod poškodil českou pověst v očích ostatních členu Evropské unie. Tvrdí to zpráva amerického velvyslanectví v Praze, kterou uveřejnil server WikiLeaks. Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Na existujícím politickém půdorysu je podle bývalého prezidenta Václava Klause každé řešení špatné. Reagoval tak dnes na současnou politickou krizi, která vyvrcholila demisí premiéra Petra Nečase a celé vlády. Žádný jednoduchý návod podle něj neexistuje, je ale nutné pokusit se o návrat k reálné politice.

Východisko vidí ve vzniku nového politického subjektu nebo v radikální transformaci nějakého stávajícího. „Úkolem je učinit všechno pro návrat k reálné politice, od které nás události z minulého týdne tak vzdálily,“ prohlásil Klaus.

Větší možnosti v řešení současné krize podle Klause nenabízejí ani politické subjekty mimo šestici stran a seskupení, které nyní jsou v Poslanecké sněmovně. Buď jsou podle něj „nesmírně vzdálené smysluplné alternativě“, nebo jsou natolik malé a okrajové, že nemohou ovlivnit „politicky významné množství voličů,“ řekl na diskusním večeru konzervativního hnutí Akce D.O.S.T., kterému poděkoval za dlouholetou podporu.

Klaus: Jen zírám

Jednotlivá jména z ODS na místo Petra Nečase, o kterých se spekuluje, Klaus nekomentoval, ale tradiční rýpnutí, kdy si čtenář/divák má vše domyslet, si neodpustil. „Pouze jsem zíral, když jsem zaznamenal souboj o to, kdo by měl být nadále v čele. Některá jména, která jsem uslyšel, která jsou natolik spojena s dosavadním předsedou vlády, tak to jsem nevěřil, že by si ODS mohla myslet, že tito lidé by mohli ODS navrátit ne na výsluní, ale aspoň významné místo na politické scéně,“ řekl Klaus České televizi.

Policejní zatýkací akci Klaus minulý týden označil za "přestřelený tyátr". „Zásadně odmítám, aby se věci, které se dají řešit za bílého dne a bez kukel, se řešily o půlnoci a s kuklami. To je trochu hra a ta se mi z principu nelíbí, aniž mám sebemenší konkrétní informaci, o co jde. Ti lidé, kteří byli zadrženi, nikdo z nich nebyl na útěku, nikdo z nich se neskrýval před světem a já nechápu, proč kolem toho dělat takový tyátr,“ řekl Klaus.

Současná politická krize vyvrcholila odchodem premiéra Nečase z čela kabinetu i pravicové ODS kvůli skandálu kolem jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Spolu s jeho rezignací končí i jeho koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM. ODS nyní vede první místopředseda Martin Kuba. Prioritou strany podle něj je zachování současného složení vlády až do řádných voleb a obnova země po povodních.

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost