Klaus kritizuje Schwarzenberga za hrozby odchodem z vlády

Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus vyčetl TOP 09 a jejímu předsedovi Karlu Schwarzenbergovi, že v posledních dnech často hrozí odchodem z vlády - kvůli církevním restitucím a unijní dohodě o fiskální odpovědnosti. Klaus to řekl na dotaz Radiožurnálu, jak vnímá dohady v koalici v souvislosti s jednáním o církevních restitucích a připravované smlouvě EU o rozpočtové odpovědnosti.

Václava Klause rozladil poslední vývoj ve vládní koalici. Kromě dohadů o novou evropskou smlouvu mu vadí i spor o církevní restituce. „Jako prezident republiky se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice za prvé, jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána ta evropská smlouva, prostě takhle se politika vést nedá, já myslím, že je třeba už to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně,“ uvedl Klaus.

Schwarzenberg tlačí na to, aby se ČR připojila k chystané unijní dohodě o fiskální odpovědnosti. „Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace,“ uvedl ministr zahraničí a předseda TOP 09 pro Lidové noviny. Klaus dlouhodobě tvrdí, že další integrace EU nic pozitivního nepřináší a ČR by se neměla takových dohod účastnit.

S podporou církevních restitucí ve vládě do posledních chvil váhaly Věci veřejné. TOP 09 stejně jako premiér Petr Nečas (ODS) požadovali, aby VV dodržely dříve uzavřenou dohodu koaličních stran s církvemi. Pokud by VV pro návrh ve vládě nehlasovaly, bylo by to podle TOP 09 hrubé porušení koaliční smlouvy. Nečas hrozil ministrům VV, že je z vlády odvolá, pokud se postaví proti majetkovému vyrovnání s církvemi.