Klaus má jasno: Za krizi politiky může Havel

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Exprezident Václav Klaus Čechům vysvětlil, v čem je hlavní problém dneška. Je to nepolitická politika jeho zesnulého předchůdce Václava Havla, která podle Klause rozbila dosavadní politický systém. „Konečně oslavil vítězství,“ neodpustil si Klaus rýpnutí do Havla v rozhovoru pro Českou televizi.

„Skončilo něco, co jsme povšechně označovali za tržní ekonomiku a parlamentní pluralistickou demokracii,“ řekl Klaus a zopakoval svou minimalistickou tezi, že pluralitní demokracie je založena „jen a jedině“ na existenci politických stran.

A to využil k již téměř tradičnímu útoku na svého oblíbeného soupeře – Václava Havla. „Dva roky po své smrti konečně oslavil vítězství se svou teorií nepolitické politiky a nepřetržitého souboje s politickými stranami,“ vysvětlil národu Klaus, kdo může za současnou krizi. Jiné zdroje současných společenských a politických pnutí Klaus ve své analýze neidentifikoval.

„Politický systém je u nás výrazným způsobem rozbit,“ dodal pak s tím, že úspěch hnutí ANO či Úsvit je prvkem právě této „havlistické“ změny.

Dalšími prvky této systémové přeměny jsou pak podle něj nová „kvazitémata“ v politice, jako například korupce. „Nastolení tématu korupce jako osového problému naší doby je lež. Korupce je zlý, nešťastný a negativní fenomén, ale že by byl definiční charakteristikou naší země a že by se lišil od jiných zemí, to není pravda. Vidím to jako obrovskou změnu, které se bojím jako člověk, který si parlamentní demokracie nesmírně vážil a váží dodnes,“ řekl Klaus.

Podle Klause je byznys natolik otřesen hrou na korupci, že se v dnešní době ostýchá vstoupit do politických hrátek či soutěžit ve veřejných zakázkách. „Byznys má obrovské problémy, protože takzvaný souboj s korupcí v podstatě vynuloval jakékoliv veřejné zakázky. Tím vynuloval veřejné investice, a tím zase zastavil ekonomiku. Byznysmeni se bojí udělat jakékoliv rozhodnutí, politici se bojí dělat rozhodnutí,“ komentoval Klaus současnou ekonomickou situaci.

Až za hrob

Hledání viníků je v poslední době vůbec ústředním tématem Klausových analýz politického dění. Například „havlismus a ideologie pravdy a lásky“ jsou podle Klause také příčinou úpadku a volebního neúspěchu ODS.

Podobně volební debakl hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové (0,42 procenta), které ve volbách podpořil, Klaus vysvětlil tím, že Strana svobodných občanů Petra Macha se k Bobošíkové odmítla přidat a „rozbila tak snahy o integraci pravice“.

„Vyřizování účtů“