Klaus: Na Bobošíkovou se nezlobím. Za krach spojené pravice mohou Svobodní

Jana Bobošíková s Václavem Klausem

Jana Bobošíková s Václavem Klausem Zdroj: CTK

Program hnutí Hlavu vzhůru Václav Klaus vůbec neviděl. Přesto slepenec různých stran a názorových směrů veřejně podpořil. Nyní pro časopis studentů VŠE uvedl, že v něm billboardová kampaň s jeho fotografií vyvolala určitou osobní újmu a označil i viníka totálního neúspěchu Hlavu vzhůru. Podle Klause je jím Petr Mach, šéf Strany svobodných občanů, který do spolku s Janou Bobošíkovou odmítl vstoupit.

Neochota Strany svobodných občanů přidat se k integračnímu proudu stojí za neúspěchem pokusu spojit pravicové strany pod společnou vlajkou. To je nejnovější vysvětlení Václava Klause k totálnímu volebnímu neúspěchu hnutí Hlavu vzhůru, kterému v kampani propůjčil svou tvář.

„Abych to specifikoval, myslím, že největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to strana Svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat,“ řekl studentskému časopisu iList Klaus.

Nezdařené spojení

Někdejší hlava státu před volbami podpořila blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí Jana Bobošíková. Politička si vzala za cíl sjednotit více pravicových stran a jít společně do voleb. Klaus nyní po totálním volebním neúspěchu hnutí Hlavu vzhůru koriguje svou podporu a dokonce hovoří o osobní újmě, kterou mu údajně způsobila volební kampaň.

„Že paní Bobošíková mé slovo „vyjádřím podporu“ přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil. Na druhé straně jsem k určitým lidem loajální člověk, takže se za ně na to nezlobím. Ale ne že by mně to nevytvářelo určitou osobní újmu,“ uvedl prezident s tím, média to zase posunula úplně někam jinam. „Podívejte, v jisté chvíli jsem začal lámat hůl nad ODS. To je první věc.

Druhá věc, více a více mě trápí Evropská unie a v tomto smyslu neohrožená pozice Jany Bobošíkové vůči Evropské unii bylo něco, co jsem považoval v naší zemi za nesmírně potřebné, protože všichni ostatní to jenom šolíchali,“uvedl Klaus s tím, že na programu hnutí nespolupracoval a ani ho neviděl.

Bývalý prezident již před začátkem voleb prohlásil, že ODS potřebuje prohrát, aby došlo ke změně. I proto dal svůj hlas volebnímu bloku Hlavu vzhůru, který opakovaně podpořil již během předvolební kampaně. Uskupení vedené Janou Bobošíkovou však v předčasných volbách však naprosto propadlo, když získalo pouze 0,42 procenta, konkrétně 21 241 hlasů.

Mach: Šlo o slepenec

Podle Macha ale Bobošíkové pokus o sblížení více stran nebyl integrací pravice, ale spíše „slepencem“ politických uskupení od levice po pravici. „Je absurdní říkat, že to neuspělo kvůli naší neúčasti. I kdybychom se připojili, stále by se jednalo o slepenec,“ řekl Mach. Ten byl několik let spolupracovníkem prezidenta Klause. V roce 2009 založil svobodné, kteří se profilují jako přísně pravicová a euroskeptická strana. Jelikož se i Bobošíková staví proti Evropské unii, hovořilo se o možnosti spolupráce SSO s blokem Hlavu vzhůru. Svobodní ale předvolební kooperaci odmítli.