Klaus: ODS musí vyměnit lídra, Nečas nemá tah na branku

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Novak, Euro

Občanská demokratická strana nemůže podle exprezidenta a zakladatele strany Václava Klause pokračovat beze změny lídra, tedy premiéra Petra Nečase. Lidé podle Klause pravici nevěří a je nutné razantní řešení. Klaus to řekl v rozhovoru v televizi Prima Family. Ve špatné situaci se ale podle Klause nachází i levicové strany. Nečas se proti kritice ohradil.

Klaus v televizním rozhovoru opět kritizoval Nečasovu vládu. Podle exprezidenta nemá „žádný tah na branku“. Otřel se také o koaliční stranu TOP 09, kterou označil za „mediální projekt“. Podle Klause se měla ODS ve vládě s TOP 09 rozloučit podobně, jako se nedávno rozloučila TOP 09 s ODS na pražské radnici.

Exprezident také řekl, že zatím situaci v domácí politice jen sleduje a komentuje. „Kladu si otázku, jestli to stačí,“ řekl Klaus. Zda by chtěl kandidovat ve sněmovních volbách nebo volbách do Evropského parlamentu, neupřesnil. Dodal, že jej ale oslovují různí evropští politici, kteří chtějí vytvořit organizaci, která by zastřešovala politické strany, které mají podobně euroskeptické názory jako on.

„Pokud je Václav Klaus vůči vládě a mé osobě kritický, není to poprvé a já jeho kritiku všeho bez náznaku reálného řešení nesdílím,“ reagoval na kritiku Nečas.

ODS se v posledních měsících potýká s hlubokým propadem volebních preferencí. Podle posledního průzkumu volebních preferencí agentury STEM by stranu volilo 11,4 procenta lidí, tradiční rival ČSSD by získal více než dvojnásobek hlasů. Na začátku roku se občanským demokratům vedlo ještě hůře, některé průzkumy jim přisoudily menší podporu než TOP 09 či komunistům.