Klaus: ODS prochází personální krizí, návrat ale nechystám

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jan Rasch, Euro

ODS se nachází v ideové i personální krizi, myslí si její zakladatel, bývalý předseda a exprezident Václav Klaus. O návratu do strany ale neuvažuje. Klaus to řekl před ideovou konferencí jihočeské ODS, na kterou ho pozval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Podle Klause ve spojitosti s jeho možným návratem mezi občanské demokraty nejčastěji zní termín: „mluví se o tom.“ Klaus tuto slovní vazbu nebere příliš vážně. „Mluví se o tom. To je pro mě nejasná formulace, já o tom takto nemluvím,“ řekl.

Někteří členové ODS se však už v minulosti vyjádřili, že by Klause ve svých řadách rádi přivítali. Před několika dny se o tom například zmínil místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „To mě těší, ale kvůli tomu jsem do Českých Budějovic nepřijel,“ uvedl Klaus.

ODS v průzkumech preferencí v posledních měsících klesá. Klaus přesto věří, že i přes ztrátu řady voličů se strana, kterou od založení v dubnu 1991 do roku 2002 vedl, opět zvedne. „Věřím v budoucnost ODS a doufám, že se z toho bude umět vyhrabat,“ uvedl.

Klaus v sobotu na přednášce na pražské Vysoké škole ekonomické kritizoval počínání vlády. Následná reakce politické scény na jeho slova jej překvapila. „Považuji ji za stejně vážnou věc jako stav současné ekonomiky, který je varovný a špatný,“ řekl Klaus. Předseda vlády a ODS Petr Nečas odmítl Klausovu kritiku s tím, že kabinet dokázal prosadit mnoho reformních změn, i když v podobě koaličních kompromisů.

„Že je velmi těžké vládnout s partnery, kteří netáhnou za jeden provaz, že se stále zmenšuje koaliční většina, to jsou elementární věci. Ale stěžovat si jen na třetí síly a třetí strany, to myslím, že k ničemu nevede. Ta zodpovědnost tady je, veřejnost to takhle cítí a bude cítit za rok u voleb,“ uzavřel Klaus.