Klaus: Po útoku se vybarvila levicová kulturně-mediální fronta

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Podle prezidenta Václava Klause nebyl útok na něj v Chrastavě na Liberecku izolovaný čin člověka v pohraničním městečku. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny. Dále se v něm podivuje "absolutní nenávisti, s jakou se jistá skupina levicové kulturně-mediální fronty pustila do boje se slovem atentát".

Prezident v rozhovoru polemizuje s názorem, že šlo ve Chrastavě o izolovaný čin člověka, jehož motivace spíš než z psaní „pisálků“ pramení z problémů v osobním životě.

„Buď někdo z novinářů přestylizovává jeho rozhovory, nebo je to velmi intelektuálně orientovaný člověk… Druhou dimenzi otazníku nad tou izolovaností dává samozřejmě ten zjevně podvržený záznam komunikace mých ochranek. Že by to podvrhl on, to určitě ne, takže to musel být někdo jiný. (…) No a jestli je to podvržený záznam, tak se od izolovaného jevu dostáváme k něčemu úplně jinému,“ míní Klaus.

Klaus se vyjádřil i ke slovům bývalého poradce premiéra Romana Jocha, který na svém internetovém blogu vyslovil nesouhlas s názorem, že útok na Klause byl atentát, a naznačil, že Klaus se po incidentu chová zbaběle a nazval ho „ufňukanou kremlofilní bábou“.

„Lidé, kteří připouští, že to je zajímavý druh protestu, tak ti za to nesou spoluzodpovědnost. Svými výroky, nehoráznostmi neuvěřitelného typu, kterých se týdny, měsíce, někteří i roky dopouštějí, to opravdu spoluvytváří,“ uvedl prezident.

Na Klause minulý pátek při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, její postup nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.