Klaus proti diplomatům - kritizuje jejich podporu pochodu gayů

Prezident republiky Václav Klaus

Prezident republiky Václav Klaus Zdroj: Sedmicka

Páteční dopis skupiny velvyslanců evropských zemí, Kanady a USA, kterým podpořili chystaný pochod sexuálních menšin Prague Pride, považuje prezident Václav Klaus za bezprecedentní krok. Označil ho za nemístný zásah do vnitropolitické diskuse. Velvyslanci by podle něj měli vědět, že debata není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce, ale o její veřejné podpoře primátorem hlavního města Bohuslavem Svobodou (ODS).

„Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa. Velvyslanci by měli vědět, že debata u nás nebyla a není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce homosexuálů, ale o její veřejné podpoře významným členem pravicové konzervativní strany, primátorem hlavního města,“ uvedl v prohlášení Klaus.

Prezident zároveň zmínil, že jeho protest proti omezování svobody slova a „právo souhlasit či nesouhlasit s demonstrací Prague Pride“ podpořil i arcibiskup Dominik Duka.

Proti dopisu velvyslanců se o víkendu postavil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přestože některá vyjádření v souvislosti s pochodem gayů považuje za nešťastná, podporu organizátorům akce od velvyslanců považuje za problematickou.

„Je kontraproduktivní a přebytečné vyjadřovat podporu právům, jež v České republice nikdo nepopírá ani neupírá. Nikdo nebrání těmto skupinám v jejich právech, ani v tom, aby je podpořily veřejně. Z tohoto - po mém soudu zbytného kroku - se vyvinula velmi nešťastná diskuse, která navíc zbytečně budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí, což předpokládám nemohlo být úmyslem dotyčných diplomatických zastoupení,“ uvedl Schwarzenberg.

Podpora akce podle velvyslanectví s výroky Hradu nesouvisí

Průvod „hrdosti“ homosexuálů se koná 13. srpna a bude součástí pětidenního Festivalu tolerance. Pouliční karneval s názvem Prague Pride se v hlavním městě koná poprvé.

Velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie v pátek ve společném prohlášení vyjádřili „solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů“ v Česku s tím, že podporují jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o tématech, která se jich týkají.

Připomněli, že vlády jejich zemí bojují proti diskriminaci na základě sexuální orientace a podporují lidská práva pro všechny lidi. Mají podle nich právo na svobodu.

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek minulý týden chystaný pochod Prague Pride označil za nátlakovou akci a politickou demonstraci pokřiveného hodnotového světa. Český prezident se vzápětí Hájka zastal a zdůraznil, že karneval, plánovaný na sobotu, není projevem homosexuality, ale homosexualismu, jehož se obává. Britské velvyslanectví, které petici diplomatů iniciovalo, zdůraznilo, že akce s názory Hájka nijak nesouvisí.

Proti dopisu velvyslanců se dnes v odpovědi americkému velvyslanci Normanu Eisenovi ohradil i personální šéf ministerstva školství a lídr iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora.