Klaus: Proti jádru jsou v Rakousku politici, ne veřejnost

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus v rozhovoru s rakouským deníkem Kronen Zeitung vyjádřil nepochopení ostré rakouské opozice proti jaderné energii. V interview před návštěvou Rakouska v příštím týdnu také hovořil o odsunu z let 1945/46, současném stavu Evropské unie a korupci.

Podle Klause je rakouská opozice energii z atomu spíše politickou hrou politiků a protijaderných aktivistů než skutečným názorem veřejnosti. „Normální lidé jsou v principu racionální a jsou schopni poslouchat argumenty,“ cituje z rozhovoru web www.klaus.cz.

Rakouský žurnalista se českého prezidenta ptal také na to, kde vidí zdroje korupce, s kterou se potýkají obě země. „Příčinou korupce v obou našich zemích je její nadměrná příležitost. V obou zemích, a byrokratická Evropská unie to ještě zesiluje, se odehrává ohromné množství rozhodování státu (a všech jeho nižších orgánů), které je ideálním podhoubím pro korupci. V soukromém sektoru ke korupci nedochází,“ odpověděl Klaus.

Na otázku o „ochranném valu“, který český prezident prosadil proti nárokům osob vysídlených po druhé světové válce, Klaus odpovídá, že je třeba minulost přijmout a není možné si s ní hrát. „To, co se před více než šesti desetiletími stalo, se změnit nedá a bylo by velmi špatné, začít s tím hrát současné politické hry.“

David Klimeš: Klaus do čela ODS? Teď už klidně

V rozhovoru se dostane také na Evropskou unii. Český prezident vyjadřuje přesvědčení, že dnešní model evropské integrace je omylem, pro což prý shromáždil řadu věcných argumentů. Říká také, že unii není možné poslat žádný vzkaz, ten je možné poslat jen jejím klíčovým politikům. Ti podle něj ale o žádný vzkaz zájem nemají.

„Zdá se mi, že neposlouchají a že nevnímají realitu. Žádná - kýmkoli napsaná či vyslovená - „Botschaft“ (vzkaz) nemůže být tak silná a působivá jako to, co nám všem, kteří žijeme v Evropě, sděluje realita. Politici tuto realitu vidět nechtějí,“ říká dále Klaus, který rozhovor uzavírá vyjádřením svého pozitivního vztahu k rakouským horám.