Klaus si „vydupal“ slovenské nejvyšší vyznamenání

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Český a slovenský prezident se přece jen nakonec navzájem vyznamenají. A to i přesto, že Václav Klaus ještě v úterý během návštěvy Bratislavy kriticky poznamenal, že sice se svým slovenským protějškem oba cítí, že by si vyznamenání zasloužili, ale kvůli novinářům, kteří by z toho prý udělali aféru, si ho raději nedají.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič tak získá český Řád bílého lva, který je udělovaný osobám, jež se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Českou republiku. Klaus naopak dostane Řád bílého dvojkříže I. třídy. To je nejvyšší slovenské státní vyznamenání, které se uděluje cizincům kromě jiného za zásluhy o rozvoj vztahů se Slovenskem.

Česká vláda Klausův návrh projednala a podpořila tuto středu, informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Přitom na začátku týdne to vypadalo, že . Podle informací ČTK si sice oba prezidenti původně měli vyznamenání vyměnit během návštěvy Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale slavnostní akt nakonec nekonal.

Václav Havel v roce 2003 vysoké slovenské státní vyznamenání jako tehdejší český prezident dostal. Klaus ale v Bratislavě využil novinářský dotaz ohledně možnosti udělit svému slovenskému protějšku vyznamenání, či získat nejvyšší slovenské státní ocenění, ke kritice médií. „My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali,“ řekl v úterý Klaus na společné tiskové konferenci obou prezidentů. Gašparovič ale už tehdy možnost výměny nejvyšších vyznamenání naznačil.

Vyznamenání by Klaus mohl nechat poslat po českém velvyslanci v Bratislavě, podobně by mohl postupovat i slovenský prezident. Vyloučena ale zřejmě není ani možnost, že by se oba prezidenti mohli ještě jednou sejít. „O formě a místě odevzdání vyznamenání komunikujeme s českou stranou,“ poznamenal Trubač.

Co také řekl Klaus: