Klaus: Stagnace Evropy je důsledek evropské integrace

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Současná ekonomická stagnace Evropy nebyla nevyhnutelnou nutností, ale je důsledkem dobrovolně a po desetiletí vytvářeného hospodářského, sociálního a politického systému v Evropské unii. V Evropském parlamentu to prohlásil někdejší český prezident Václav Klaus při vystoupení na konferenci Evropa 25 let po pádu železné opony, kterou organizovala frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) spojovaná především s osobou britského euroskeptika Nigela Farage.

Podle exprezidenta, jehož odmítavé názory na současnou podobu EU jsou dlouhodobě známé, dnes postkomunistické země žijí ve svázanější a regulovanější společnosti, než si před deseti či patnácti lety představovaly. Pohyb tímto směrem začal podle Klause právě v důsledku sbližování a pak vstupu do evropských struktur.

„Poslední rána přišla s finanční a ekonomickou krizí a metodou jejího léčení pomocí velmi rozsáhlého vládního intervenování,“ poznamenal Klaus. Unie podle jeho názoru pokračuje na cestě do slepé uličky bez ohledu na zhoršující se hospodářské ukazatele, mizící postavení a respekt zbytku světa, prohlubování demokratického deficitu i nepopiratelnou frustraci občanů evropských zemí.

„Sto malých a na první pohled nevinných detailů se proměnilo ve vážný systémový problém,“ podotkl exprezident v anglicky proneseném vystoupení. Vstupem do EU se Česká republika podle Klause nestala součástí zdravé a prosperující, rychle roustoucí ekonomické oblasti ani skutečně demokratické entity. „Skoro každý den sledujeme nové a nové důkazy ztráty naší suverenity. Se vzrůstající beznadějí jsme svědky postupného převracení našich liberálních reforem do nové doby všudypřítomné vládní regulace,“ prohlásil exprezident.

Sto malých a na první pohled nevinných detailů se proměnilo ve vážný systémový problém

V úvodu vystoupení Klaus zdůraznil, že komunismus, iracionální, utlačovatelský, krutý a neefetivní systém v historii, byl ve své závěrečné fázi v zásadě prázdnou skořápkou, prakticky nikdo jeho ideologii nevěřil. V roce 1989 pak stačilo jen málo a řetězová reakce milionů lidí následovala spontánně a okamžitě. „Přestal existovat náhle a relativně tiše. Padl v zásadě ve stejnou dobu ve většině zemí střední a východní Evropy,“ podotkl.

I po 25 letech existuje asymetrie mezi západem a východem Evropy

Exprezident také připomněl, že po pádu komunismu měly země z východu Evropy pocit, že jim Západ nerozumí. „Naopak úroveň našeho chápání svobodného světa, jehož součástí jsme po tak dlouhou dobu nebyli, se ukázala vyšší než většina lidí na Západě čekala,“ poznamenal Klaus. Tato asymetrie existuje podle něj i nyní, po 25 letech.

Farageova frakce, která měla před několika týdny po odchodu jedné poslankyně problém s existencí, je v opozici vůči hlavnímu proudu evropské politiky. Součástí frakce je český europoslanec Petr Mach. Lidoveckou europoslankyni Michaelu Šojdrovou mrzí, že Klaus vidí věci příliš jednostranně. Podle ní Evropská unie poskytuje stabilitu a umožňuje rozvoj v rámci bezpečné Evropy.