Klaus: Thatcherová byla náš politický vzor

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Smrt Margaret Thatcherové je obrovská ztráta pro všechny stoupence svobody, demokracie, trhu a kapitalismu, uvedl dnes český exprezident Václav Klaus. Britskou političku označil za „vzor hodný následování“. Jako „zdroj inspirace“ ji vnímá i premiér Petr Nečas.

„Byla jednou z nejvýraznějších politických osobností poslední čtvrtiny 20. století a věřím, že plynutím času její jméno nebude ztrácet na významu,“ uvedl Klaus na svém webu. „Velmi jsem si vážil toho, že jsem se s ní mohl v posledních 23 letech setkávat, vnímal jsem, jak jí ubývá sil, ale vždy z jejích slov zazněla ona stará dobrá ‘Lady Thatcher‘,“ dodal.

Pro Klause byla politika Thatcherové vzorem, který se sám následoval.“ Myslím, že to cítila i ona a tomu, co jsme před dvěma desetiletími dělali ve snaze zbavit se dědictví komunismu, vždy vyjadřovala podporu,“ uvedl. „Její myšlenky byly pro mnohé země inspirací při budování demokratické společnosti,“ myslí si i Nečas.

Podle českého exprezidenta bude současné Evropě Thatcherová chybět. „Současný evropský ekonomický a sociální systém, který se v posledních letech stává stále více a více ‚antithatcherovský‘, je přesně tím, proti čemu ona od konce 70. let, bojovala,“ podotkl. Euroskeptik Klaus také vyzdvihl její projev, ve kterém tvrdila, že potlačování národních států a soustředění moci v Bruselu zničí Evropu.

Slavná „železná lady“ byla podle Klause neústupná pouze v politice a ideologii. „Jinak byla velmi milým, přátelským, pozorným a naslouchajícím člověkem,“ napsal Klaus.