Klaus utnul spekulace: Ve volbách kandidovat nebudu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Bývalý prezident Václav Klaus se nejbližších sněmovních voleb nakonec nezúčastní. Strana, kterou se chystal vytvořit, by sice nejspíš dokázala ve volbách uspět, ale kvůli nedostatku času by nesplňovala jeho představy, vysvětlil Klaus na svém webu.

Klaus uvedl, že se návratem do aktivní politiky „vážně zabýval“, po řadě jednání ale dospěl k názoru, že narychlo vytvořený „volební subjekt“ by „nesplňoval představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit“.

Bývalý prezident uvedl, že myšlenka o jeho návratu vzbudila „nemalá očekávání, o čemž svědčí velké množství pozitivních reakcí jak lidí zevnitř dnešní politiky, tak i běžných občanů“. Jeho rozhodování prý bylo „dlouhé a bolestné“.

Politolog Tomáš Lebeda ČTK řekl, že kdyby se Klaus rozhodl do voleb jít, mohlo to bývalo vést k ještě větší dezintegraci pravice. K dalšímu štěpení ale podle něj může exprezident přispět i v případě, že nějakému subjektu vysloví podporu například nějakým dobře mířeným výrokem. Pokud podpoří odpadlíky z ODS, bude právě tato strana ohrožena, soudí.

Lebeda podotkl, že se Klaus rozhodl rozumně. „Hrozil by mu neúspěch,“ míní politolog. Po jeho návratu volalo jen několik vyhraněných stran nebo frakcí, doplnil. Sociolog Jan Herzmann se naopak domnívá, že případná nová strana zaštítěná Klausem by šanci dostat se do Sněmovny měla.

Také podle poslance a bývalého pražského primátora Pavla Béma si Klaus nemohl dovolit na začátku „prohrát“. „Očekávání by byla obrovská a ani desetiprocentní zisk by nemusel být považován za vítězství,“ sdělil serveru E15.cz Bém.

Podle Klause při plánování jeho návratu do politiky nejvíce angažovala šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková. Dodal, že se nehodlá stáhnout do ústraní, ale v blížících se volbách podpoří jednu z kandidujících stran. Kterou, to neuvedl.

Hlavu vzhůru

Bobošíková dnes na odpolední tiskové konferenci řekla, že Klausova rozhodnutí lituje. Snaha o integraci pravice ale podle ní nekončí. Chce dále vyjednávat s menšími pravicovými subjekty o vytvoření společného politického uskupení, které bude jmenovat „Hlavu vzhůru“. Bobošíková diskutuje s Hnutím pro Kladno, Uzdravme naši politiku, Šancí pro Hodonín nebo Jihočechy 2012.

Klausovy úvahy o návratu do politiky v minulých dnech spustily vlnu odchodů z ODS, kterou exprezident spoluzakládal. Stranu opustili například Jiří Janeček, Boris Šťastný či Zdeněk Prosek. Bém sice z ODS nevystoupil, prohlásil ale, že hnutí kolem Klause podpoří všemi prostředky.

Celé prohlášení Václava Klause
V posledních dnech, zejména po dramatických událostech minulých týdnů a měsíců, jsem se spolu s řadou podobně uvažujících lidí vážně zabýval pokusem využít říjnových parlamentních voleb ke svému opětovnému vstupu do každodenní politiky.

Jsem si vědom toho, že jsem tím vzbudil nemalá očekávání, o čemž svědčí velké množství pozitivních reakcí jak lidí zevnitř dnešní politiky, tak i běžných občanů. Všem z nich za to děkuji.

Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit. Proto jsem se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat.

Nesmírně oceňuji, že mnoho jednotlivců, politických hnutí i menších politických stran bylo ochotno překročit nejen své názorové rozdíly, ale i rozdílnost svých bývalých politických angažmá, kdy si často byli spíše soupeři než spojenci.



Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou. Po uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven – společně se všemi, kteří o to budou stát – se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit.

Jak se spekulovalo o návratu Václava Klause do politiky

David Klimeš: Ať se Klaus vrátí. Ale ne v čele odpadu