Klaus: V zemi, kde žalují prezidenta, by mne nebavilo žít

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Mlada fronta E15

Bývalý prezident Václav Klaus považuje možnou kompetenční žalobu pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky na prezidenta Miloše Zemana za špatný nápad. Klaus to dnes řekl v diskusním pořadu TV Prima. Důvodem kroku, o němž se Sobotka zmínil koncem loňského roku, jsou spory s prezidentem o navržené kandidáty na ministry.

Předseda ČSSD nevyloučil, že pokud by prezident některého z navržených kandidátů nechtěl jmenovat členem vlády, podal by kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. „Pokud je to jenom jako další politický tah na šachovnici, vyhrožovací tah, který snad má donutit toho druhého, aby udělal něco jiného, tak i to je špatně,“ řekl Klaus. „Ale jestli to někdo myslí vážně, že se budou kompetenčně soudit prezident s premiérem, nebo s možným premiérem, to už je země, ve které by mě nebavilo žít,“ dodal.

Klaus v diskusním pořadu tradičně kritizoval přílišný evropský centralismus, obhajoval svoje milosti i amnestii. Dále řekl, že panuje mezi lidmi horší atmosféra, než odpovídá skutečnosti. „Měli bychom si přiznat, nemáme se tak špatně, jak se tváříme a jak mnozí kolem nás šíří,“ řekl. Země je podle něj v daleko lepším stavu, než byla před 25 lety. Návrat komunismu podle něj nehrozí a komunismus je podle jeho slov odepsanou součástí dějin.

Právě před rokem, když ještě byl ve funkci, vyhlásil exprezident amnestii. Ta vyvolala mnoho negativních ohlasů, Klaus však dnes svůj krok hájil. „Já si za prvé myslím, že jsem milosti i amnestii udělal správně a racionálně a až trošku vychladnou vášně, myslím, že to všichni budou muset přiznat,“ řekl. Nesouhlasí s tím, aby se milosti převedly na úředníky z ministerstva spravedlnosti, jak to chce současný prezident Zeman.

Klaus ale upozornil, že se nepřišel do debaty vymezovat proti Zemanovi. „Jeho dostatečně kritizují jiní a řekl bych, že ne vždy férově a nezaujatě,“ podotkl. Zemanovo loňské jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka označil Klaus za jediné možné rozhodnutí. „Neštěstí je, co vedlo k této situaci, co vedlo k pádu předchozí vlády a jak se to všechno u nás zauzlilo,“ dodal.