Klaus: Žalují mě i senátoři, co se mi dlouho klaněli

Václav Klaus v České televizi

Václav Klaus v České televizi Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus se se svým úřadem začal loučit v České televizi. V rozhovoru s veřejnoprávním médiem, kam dorazil poprvé za posledních pět let, byla řeč především o kontroverzní novoroční amnestii. Klausův nástupce Miloš Zeman se úřadu ujme v pátek.

Ústavní žalobu senátorů Klaus považuje za výsledek vnitrostranického boje uvnitř ČSSD před blížícím se sjezdem sociálních demokratů. „Nyní mě žalují i senátoři, kteří se přede mnou dlouho klaněli,“ řekl prezident. „Hra, která se se mnou hraje, je darebná, neseriózní a nefér,“ dodal.

O amnestii prezident ani nyní nepochybuje. „Jsem přesvědčen, že to bylo správně, i teď,“ uvedl. Návrh amnestie prý vznikl v kolektivu nejbližších spolupracovníků. Skupiny, kterých by se měla týkat, měl Klaus podle svých slov vybrány už dávno, nezkoumal ale, koho konkrétně se amnestie dotkne. „Amnestie je plošné opatření a nemáte důvod to vědět. Drtivou většinu lidí, kteří se zmiňovali v médiích, jsem neznal a jejich jména neslyšel,“ řekl.

Klaus se obával, že po přímé volbě vedle sebe budou stát dva prezidenti, Miloš Zeman se ale do střetů s odcházející hlavou státu nepustil. Klaus opět Zemana označil za jediného přípustného ze všech uchazečů o prezidentských úřad. Připomněl, že se Zemanem vedl zásadní názorové spory. Mezi oběma muži prý není nějaká ideální souhra. Zeman je ale politik, který respektuje politiku jako takovou, respektuje základy parlamentní demokracie a v parlamentu byl dlouhá léta, řekl Klaus. Nedokáže ale odhadnout, jaký bude Zeman prezident.

Prezident se dotkl také vývoje v ODS, kterou spoluzakládal. Ze současné situace strany je mu smutno, stále v ní ovšem zůstává řada jemu názorově blízkých lidí. „Škoda, že jejich hlas nezní silněji,“ podotkl.

Klaus se během rozhvoru neloučil jen se svou prezidentskou dráhou, zhodnotil také celé své působení v české politice. Pochválil se svou účast na přechodu na tržní ekonomiku, vzniku politických stran a rozdělení Československa.