Klaus zastavil stíhání svých bodyguardů kvůli napadení v Chrastavě

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus zastavil trestní stíhání dvou členů své ochranky. Ti čelili obvinění kvůli chybám při jeho ochraně na mítinku v Chrastavě na Liberecku, kde na prezidenta střílel muž z airsoftové pistole. Milost, kterou spolupodepsal premiér Petr Nečas, Klaus zdůvodnil tím, že oba muži předtím bezchybně zastávali svou práci, sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Dva bodyguardy podezřelé z porušení povinnosti strážní služby obvinil ve středu liberecký státní zástupce. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel policisty přesunul na jinou práci, na útvaru ochrany hlavy státu však zůstali. Kvůli incidentu odstoupil z jeho čela Jiří Sklenka, ve funkci jej nahradil jeho podřízený Petr Dongres.

Policisté údajně chybovali při napadení prezidenta v 28. září, kdy na něj vystřelil při otevírání nového mostu šestadvacetiletý muž z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Svým činem prý chtěl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, já jsem rozhodně neměl snahu poškodit jeho osobní stráž,“ řekl dnes v reakci na milost Pavel Vondrouš, který v Chrastavě na Klause zaútočil. Vondrouš rozhodně nečeká, že by prezident omilostnil i jeho, ani o milost žádat nemíní.

„Já bych od Klause ani milost nepřijal, protože se ho pokusím dostat před soud, abych mu mohl položit otázky jakým způsobem potírá demokracii v České republice a on by se tím tomu vyhnul,“ vysvětlil muž.

Případem se zabývala také Kuželova pracovní skupina, která ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka. Vydala zároveň doporučení, aby se při ostrých bezpečnostních situacích změnila taktika, aby ochranka do výcviku zařadila modelové situace, při nichž hrozí napadení hlídaného člověka a aby byly pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření konkrétnější. Kužel také dostal za úkol zpracovat koncepci ochranných služeb u policie.