Klaus: Zemanovy vulgarity byly kalkulací, Česku to neprospěje

Bývalý prezident Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus Zdroj: CTK

Podle bývalého prezidenta Václava Klause byly nedělní vulgární výroky prezidenta Miloše Zemana kalkulací, kterou něco sledoval. Česku podle něj podobné vyjádření neprospějí. Reagoval tak na nedělní rozhovor Zemana s Českým rozhlasem, ve kterém Zeman použil několik velmi vulgárních slov.

Klaus to uvedl při křtu knihy bývalého Klausova hradního kancléře Jiřího Weigla. Za opakované použití vulgarismů v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Zeman sklidil kritiku politiků, médií i veřejnosti.

„Nemyslím, že to spadlo z nebe, nemyslím, že to bylo náhlé pohnutí mysli. Myslím, že tím pan prezident Zeman něco sleduje. Co tím sleduje a jestli mu to zvýší počet potenciálních voličů pro druhou prezidentskou volbu nebo ne, to myslím, že historie teprve ukáže,“ řekl Klaus.

Poznamenal, že sám takto nemluví ani v uzavřené společnosti, natož v roli prezidenta v rozhovoru s veřejnoprávním médiem. Hovořit sprostě neslyšel ani Zemana.

„Já jsem s Milošem Zemanem za svůj život párkrát mluvil a já jsem žádný takový výrok od něj nikdy v životě neslyšel ani v soukromém rozhovoru. Takže to jenom posiluje tu mou hypotézu, že on tím něco sledoval,“ řekl. Zároveň podle něj chtěl Zeman nastavit zrcadlo „některým lidem“ v Česku. Podobné výroky podle Klause Česku v zahraničí neprospějí.

Zeman řekl, že se na kritiku ruské kapely Pussy Riot připravoval. Jediný vulgarismus, který v rozhlase použil sám a nebyl citací či překladem, se podle něj týkal jeho nesouhlasu se služebním zákonem. Odmítl zároveň, že by rozhovorem chtěl odvést pozornost od jeho výroků v Číně či návratem z Číny letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T.