Klausova Suverenita? Bobošíková by ráda získala exprezidenta

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové usiluje o spolupráci s exprezidentem Václavem Klausem. Je s ním v kontaktu, o přímém vstupu do strany s ním ale nejedná, uvedla Bobošíková. O návratu Klause do politiky se dlouhodobě spekuluje.

Exprezident nedávno odmítl, že by mohl podpořit ODS, kterou v 90. letech zakládal.

„Suverenita už několikrát veřejně deklarovala, že pokud by se Václav Klaus rozhodl k návratu do aktivní politiky, Suverenita udělá všechno pro to, aby byl tento návrat úspěšný. Ale abych vám řekla, že jednáme s Václavem Klausem o vstupu do Suverenity, to rozhodně pravda není,“ řekla Bobošíková. Neví, jestli se exprezident k návratu do politiky rozhodl, ale přivítala by to.

Suverenita podle své šéfky jedná i s dalšími názorově spřízněnými lidmi, mimo jiné s bývalými členy ODS, konkrétně s poslancem Michalem Doktorem a exposlancem Vlastimilem Tlustým. Strana chce kandidovat v případných předčasných volbách, na kampaň chce dát několik milionů korun.

„Umíme si představit, že by Václav Klaus něco takového podpořil, ale dohoda, že se přejmenujeme na Suverenitu Václava Klause a jdeme do voleb, na stole není,“ dodala Bobošíková. Deník Právo dnes napsal, že Klaus se spojí právě se Suverenitou, které propůjčí své jméno.

Mluvilo se i o možné spolupráci exprezidenta se Stranou svobodných občanů, kterou vede někdejší blízký spolupracovník Klause Petr Mach. Svobodní dnes v prohlášení uvedli, že o spolupráci s Klausem ani Suverenitou nejednají.

Klausův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl v pondělí uvedl, že exprezident návrat do politiky nechystá. Na politické scéně není v současnosti subjekt, který by mu za to podle Jakla stál. Současně naznačil, že Klaus neplánuje zakládat novou stranu. „Politická scéna si musí pomoci sama, žádný zachránce nepřijde. Pokud politická scéna vyprodukuje sílu, která bude za podporu stát, může ji Václav Klaus podpořit. Ne naopak, doplnil Jakl.

Tomáš Hrdlička: Jen poukazuji na chyby, které ODS berou voliče