"Klausovci" nakonec vzniknou, volební blok povede Bobošíková

Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková.

Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková. Zdroj: CTK

Pravicový volební blok „klausovců“, který bude chtít zasáhnout do sněmovních voleb, přece jen vznikne. Exprezident Klaus v novém uskupení nefiguruje, avšak hnutí vzniká s jeho podporou.

Jméno subjektu „Hlavu vzhůru“ je odkazem na předvolební heslo ODS z roku 1998, jak napsal server Novinky.cz. Předsedkyní bude Jana Bobošíková. Ve volebním bloku se sejdou také bývalí členové ODS a zástupci pronárodní konzervativní iniciativy D.O.S.T. Mezi nimi jsou například: exposlanec Boris Šťastný, vyloučený poslanec Tomáš Úlehla, Jiří Janeček a jeho Pravá frakce, Michal Doktor z Jihočechů, ale i komunální politici ODS Pavel Caldr nebo Bohumil Zoufalík.

„Dnes odpoledne (v pátek, pozn. red.) se u prezidenta Václava Klause sešla široká skupina zástupců politických subjektů i jednotlivců, kterým osud naší země není lhostejný. Podařilo se najít shodu na tom, že je třeba vytvořit silný volební blok stejně smýšlejících lidí, který nabídne občanům České republiky cestu ke svobodě a prosperitě,“ cituje server prohlášení nové strany.

Nový volební blok by měla podle Bobošíkové zaštítit její strana Suverenita. Tím Bobošíkové odpadne povinnost shánět tisíc podpisů nutných pro nový politický subjekt. V nejbližších dnech by měla strana zveřejnit svůj program.

Původním plánem bylo vytvořit subjekt, za který by kandidoval Václav Klaus, a jeho oporou by byli i expremiér Mirek Topolánek a exposlanec za ODS Petr Tluchoř. To se však nezdařilo a Klaus ve středu oznámil, že kandidovat nebude. Naznačil ale, že případná nová strana může počítat s jeho podporou.

Jak se spekulovalo o návratu Václava Klause do politiky

David Klimeš: Ať se Klaus vrátí. Ale ne v čele odpadu