Klausův projev byl státnický, míní Nečas. Amnestii spolupodepsal

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) spolupodepsal dílčí amnestii, kterou dnes oznámil prezident Václav Klaus k 20. výročí vzniku samostatné České republiky v novoročním projevu. Je to premiérovou ústavní povinností i právem, řekl dnes Nečas novinářům v brněnské vile Tugendhat po zvláštním vydání pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Klausův projev označil za státnický a kriticky analytický.

Klaus ve svém posledním novoročním projevu zhodnotil uplynulých deset let, kdy stál v čele státu. Zabýval se v něm ekonomickou situací, kritizoval Evropskou unii za množství regulací a vyzval k návratu k tradičním hodnotám a národní soudržnosti. Ekonomickou stagnaci podle něj chtějí někteří „samozvaní spasitelé“ využít pro své cíle.

Nečas projev ocenil. „Je to analýza politická i ekonomická postavená na pevných hodnotách a realistických prvcích optimismu,“ řekl Nečas. Váží si toho, že prezident obhajoval parlamentní demokracii a vystoupil proti populistům, kteří se snaží líbivými a povrchními hesly získat politické body. „Vážím si toho, že vyzdvihl respekt k práci a tradičním hodnotám,“ uvedl Nečas.

Ač byl projev kritický, nesl v sobě podle Nečase prvky, z nichž lze vyčíst pozitivní naladění.

Hodnocení vlády jako nestabilní přijal realisticky. „Věřím, že vláda ještě ukáže, že dokáže dělat pozitivní kroky. Jsem přesvědčen, že jsme je dělali i v minulosti, přestože byly nepopulární. Zároveň však byly nutné, protože vyvíjet se dobrým směrem můžeme jen se zdravými veřejnými financemi. V dalším období vlády se chceme soustředit na podporu ekonomického růstu,“ prohlásil.

Zároveň svoji vládě do nového roku popřál, aby se vyřešily koaliční problémy, které naplno propukly před Vánoci kvůli odvolání Karolíny Peake (LIDEM) z postu ministryně obrany. „Zatím jsme vždy nalezli shodu a kompromis,“ dodal.