Klíčová schůzka k podobě vládě se blíží, Zeman má problém pouze s Pochem

Prezident České republiky Miloš Zeman.

Prezident České republiky Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman v pátek v přijme na zámku v Lánech europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého chce žádat, aby zvážil svou kandidaturu na ministra zahraničí. O dvě hodiny později se setká také s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, který je kandidátem na ministra vnitra. Zeman v závěru návštěvy Ústeckého kraje řekl, že s Hamáčkem chce mluvit o vnitru. Neočekává, že by kromě Pocheho byly u jakéhokoliv ministra problémy.

Babiš předal v závěru minulého týdne Zemanovi seznam adeptů na ministry, veřejně jména ale dosud nekomentoval. "Vím o seznamu ministrů, ale to neznamená, že ho budu sdělovat. Ten má sdělit premiér, předpokládám, že tak patrně příští týden učiní," uvedl Zeman. Babiš ve středu v Olomouci řekl, že chce jména kandidátů do vlády zveřejnit tento pátek odpoledne.

Zeman chce Hamáčka přijmout jako kandidáta na ministra vnitra. "Pak budu přijímat další nominanty, rád se s nimi seznámím a s výjimkou pana Pocheho neočekávám, že budou jakékoliv problémy," řekl prezident. Nepovažoval by za korektní předjímat výsledky schůzky s Pochem. "Vyčkejte týden, za týden vám i vašim kolegům budu moci sdělit výsledky setkání," dodal.

Proti kandidátovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími 11 českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale ve skutečnosti hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří tomu, že výhrady by mohla pomoci vyřešit páteční schůzka v Lánech. Média připomínají, že Zemanovi může vadit hlavně fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

ČSSD Pocheho kandidaturu nestáhla, ustoupit nehodlá ani sám Poche. Minulý týden avizoval, že do Lán v pátek zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr. Diskusi o změně kandidáta veřejně navrhuje statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.