Koalice zkusí poště zastropovat dotace, ve hře je až půl miliardy

Pošta hledá, kdo se jí postará o vyvolávací systém

Pošta hledá, kdo se jí postará o vyvolávací systém Zdroj: Jan Rash, E15

Pro Českou poštu je dnešní den zlomový. Koalice zřejmě ve vládě konečně odsouhlasí novelu poštovního zákona, podle které bude stát podniku hradit ztráty z takzvané univerzální služby. Zahrnuje činnosti, které stát po poště žádá, ale komerčně nedávají smysl. Patří k nim udržování sítě poboček na venkově nebo doručování dopisů na šumavské samoty. Letos by tak pošta měla dostat až půl miliardy.

Novela se nezamlouvá především ministrovi financí Andreji Babišovi, proto ve vládě už jednou neprošla. „Dohodli jsme se s vicepremiérem Babišem, že vláda tentokrát schválí novelu s tím, že budeme ještě hledat koaliční shodu na zastropování té částky. Oni nechtějí, aby tam byla takříkajíc ruka páně otevřená,“ řekl deníku E15 ministr vnitra Milan Chovanec, do jehož rezortu pošta patří.

Poté, co vláda novelu schválí, budou se ladit podrobnosti dotací v parlamentu. Pomoci má pracovní skupina, ve které bude ministerstvo financí zastupovat náměstek Jan Gregor a poštu její generální ředitel Martin Elkán. Sám Chovanec je k zastropování kompenzace skeptický, podle něj by měl mít konečné slovo Český telekomunikační úřad.

Novela poštovního zákona mimo jiné zruší takzvaný kompenzační fond, do kterého od otevření trhu v roce 2013 mají přispívat všechny doručovatelské firmy. Pošta má podle současné úpravy nárok na peníze z tohoto fondu. Jenže ten je prázdný, firmy do něho odmítají platit a kompenzace za léta 2013 a 2014 bude pravděpodobně muset vyřešit soud. Česká pošta proto zatím neviděla ani korunu. Paradoxem rovněž je, že největším přispěvatelem fondu má být sám státní podnik.

Martin Elkán: Pošta potřebuje investovat
Martin ElkánMartin Elkán|Hynek Glos, Euro Bez zavedení státních úhrad za ztrátové služby by Česká pošta přestala být ziskovým podnikem, tvrdí její generální ředitel Martin Elkán.
E15: Jak letos dopadne hospodaření pošty?

Česká pošta má ve svém rozpočtu zahrnutou určitou částku jako kompenzaci, která má zajistit kladné hospodaření.
E15: Zůstala by pošta v zisku i bez onoho dorovnání od státu?

Bohužel si nemyslím, že by zůstala v zisku. V posledních letech se výrazně zvýšily náklady, například vzrostla minimální mzda, což poštu zatěžuje desítkami milionů korun.
E15: Jako kompenzaci máte letos poprvé dostat od státu až půl miliardy korun. Jste spokojen?

Já to nevnímám v rovině spokojen nespokojen. My jsme vyčíslili naše náklady na univerzální službu a nyní je třeba udělat další kroky. Pro nás je klíčové, že se změní samotný systém. Dnes fakticky neexistuje nástroj, jak nám univerzální službu zaplatit.
E15: Na první pohled to vypadá, že pošta díky kompenzaci náhle zbohatne. Je to tak?

To není o náhlém zbohatnutí. Je to součástí plánovaného hospodářského výsledku. Česká pošta je dlouhodobě podinvestovaná. Je to obrovská logistická firma a potřebuje peníze na investice, například do pobočkové sítě, obnovy vozového parku, IT a tak dále. Chceme mimo jiné zavést platbu kartou.
E15: Odkdy ji bude možné na poštách používat?

Ve čtvrtém kvartálu to začneme na vybraných pobočkách testovat. Pak se to postupně rozšíří.
E15: Hlavní podmínkou ministerstva financí pro uznání státní kompenzace je snižování nákladů, což má zajistit převod většiny poboček pod franšízanty. Budete nějak šetřit i na vlastních zaměstnancích, třeba snižovat mzdy?

To rozhodně neplánujeme. Pokud jde o projekt Pošta Partner, ten bude mít jistě dopad na zaměstnanost. Jsem přesvědčený o tom, že po našem vyškoleném personálu franšízové pobočky určitě sáhnou. Máme ale připraveny i programy na umístění zaměstnanců v rámci firmy, jiní budou přirozeně odcházet.