Kocourek by měl ve středu vysvětlit miliony, které už šetří i policie

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: Eduard Erben, E15

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek měl podle grémia ODS původně do konce týdne vysvětlit původ 16 milionů korun, které se objevily na účtu jeho matky. Vysvětlení se však od něho zřejmě čeká dříve, protože už ve středu má kvůli podezřelým penězům stanout před premiérem Nečasem a následně vše jasně vysvětlit na tiskové konferenci. Původ peněz už také začala vyšetřovat protikorupční policie.

„Do konce týdne to má vysvětlit. Já věřím, že to vysvětlí. Je to slušný a kompetentní ministr a člověk. Jsem přesvědčený, že nic zlého neudělal,“ řekl ČTK jeden ze členů grémia ODS, který nechtěl být jmenován.

Kocourek by sice měl věc vysvětlit, není ale prý důvod, proč by měl být zodpovědný za finanční operace své matky, dodal. Naznačil, že sledovaná finanční transakce Kocourkovy matky může souviset spíše s rodinnými záležitostmi dnešního ministra, který se údajně v době, kdy peníze byly přesunuty, rozváděl.

„Základní téma je vysvětlit, nebude-li vysvětleno, budeme diskutovat o dalších krocích. To, co řekl premiér minulý týden, v tom grémium pokračuje. Vše ostatní by bylo na úrovni spekulace, hráli bychom si na žalobce, prokurátora, soudce. To já odmítám a odmítlo to celé grémium,“ komentoval dnešní jednání grémia místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Nečas už odvolal z vlády dva ministry své vlastní strany - Pavla Drobila z funkce ministra životního prostředí a Ivana Fuksu z ministerstva zemědělství. Při nedávném Fuksově odvolání přitom premiér překvapil rychlostí, s jakou ho zbavil vedení úřadu. Od té doby se kvůli vnitrostranickým neshodám spekulovalo také o odchodu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Kocourek nicméně zatím platil spíše za bezproblémového člena Nečasova kabinetu.

Deník Dnes informoval o tom, že matce ministra průmyslu v roce 2008 zobchodovala společnost Key Investments (KI) 16 milionů korun. Podle dokumentů, která má Dnes k dispozici, uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank, uvádí deník.

Sám ministr Kocourek ani jeho matka odmítají obchod komentovat. Kocourek pouze poznamenal, že za dluhopisy matka platila a že šlo o legální rodinné peníze. Z jakých zdrojů mohla 16 milionů získat, nechtěl rozebírat. Kocourek byl v době, kdy se jeho matka stala klientkou KI, šéfem dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který dával právě KI milionové zakázky.