Kompenzace za zrušené poplatky. Vláda pošle nemocnicím dvě miliardy

nemocnice - ilustrační foto

nemocnice - ilustrační foto Zdroj: ctk

Nemocnice letos dostanou dvě miliardy korun jako kompenzaci za zrušené stokorunové poplatky za hospitalizaci. Návrh, který má být součástí plánu ekonomické stabilizace zdravotnického resortu, posvětila vláda. Poplatky za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud od letošního ledna.

Koalice počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře. Návrh na pravidelnou valorizaci odvodů státu dnes neprošel.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll řekl, že návrh ministra Svatopluka Němečka na kompenzace výpadku 2,1 miliardy korun vláda schválila. Peníze se do resortu dostanou od 1. července navýšením odvodů státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce ze 780 na 845 korun. Toto navýšení potrvá i příští rok, resort dostane navíc 4,2 miliardy korun, uvedl.

Nemocnice by podle Němečkova plánu měly dostat miliardu na kompenzaci zrušených poplatků v červenci a další miliardu v říjnu. Pojišťovny budou muset tyto peníze rozdělit nemocnicím, ministr jim to chce uložit zákonem.

Z navýšení pro příští rok dostanou znovu 2,1 miliardy korun nemocnice a další 2,1 miliardy by měla jít na kompenzaci poplatků za recept a návštěvu u lékaře, jež chce koalice zrušit.

O pravidelné valorizace odvodů státu, které Němeček pro příští roky také navrhoval, se podle Štolla případně ještě bude jednat.