Konec prohibice by mohl nastat do dvou týdnů

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

Zhruba do dvou týdnů by se na pultech obchodů mohly objevit první lahve lihovin s obsahem alkoholu 20 procent a výše. Stát by se tak mělo na základě vyhlášky ministerstva financí, která zavádí nové kolky a stanoví povinnost, aby každou láhev doprovázel jakýsi rodný list garantující bezpečnost dané spotřebitelské šarže.

Kolky by měly být označeny lahve se silnějšími lihovinami vyrobené po začátku metanolové aféry, tedy po zahájení rozsáhlých kontrol. Měly by tak být podle všeho bezpečné. Vyhlášku ve čtvrtek podepsal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), účinnosti nabude zřejmě ve středu. Poté se nové kolky, které nyní začne tisknout Státní tiskárna cenin, začnou distribuovat k likérkám. Kolky by firmy mohly dostat ke konci příštího týdne.

„Můj odhad je, že než se to dostane ke konečnému zákazníkovi, bude to trvat dva týdny,“ uvedl premiér Petr Nečas, „záležet bude do značné míry na výrobcích, jak rychle budou schopni lihovinu s novým kolkem a rodokmenem distribuovat ke konečným zákazníkům.“ Ministři zdravotnictví, průmyslu a obchodu, zemědělství a financí dostali současně za úkol, aby dokončili práce na opatřeních, která by obdobným způsobem umožnila návrat lihovin vyrobených již dříve.

Čtěte také:

Výrobci nevěří, že se prodej lihovin obnoví do týdne

Likérky jsou zklamány z plošného zákazu vývozu tvrdého alkoholu

Klaus považuje prohibici za nerozumnou a siláckou, Nečas za nezbytnou

Ministr zdravotnictví Leoš Heger včera oznámil, že plánuje kvůli metanolu tvrdého alkoholu z ČR. Zakázání exportu lihovin žádá Evropská komise. Podle ministra je ale možné, že Brusel české opatření předběhne a sám zakáže dovoz z ČR. Zákaz vývozu by mohl padnout příští středu. Týkat by se mohl alkoholu, který nevyhoví novým podmínkám bezpečnosti.

Inspekce prověří celníky

Generální inspekce bezpečnostních sborů chce prověřit tvrzení Sdružení výrobců lihovin, že celní správa měla již v roce 2010 informace o smrtelně nebezpečných padělcích lihovin obsahujících látky k denaturaci lihu. Přesto o nich prý celníci tehdy veřejnost neinformovali.