Konec sporu o kontroly polských potravin. Je to uzavřená věc, tvrdí Sawicki

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Nedávný spor Česka a Polska okolo údajně příliš přísných českých kontrol potravin dovážených z Polska je uzavřený. Alespoň tak se vyjádřil polský ministr zemědělství Marek Sawicki, podle kterého se Varšava obracet nebude ani na Evropskou komisi, s čímž dříve hrozila.

Celý spor si v pondělí dopoledne vysvětlil s českým kolegou Marianem Jurečkou. Oba ministři jsou v Bruselu na jednání ministrů zemědělství unijní osmadvacítky. „Neočekával jsem, že by ten spor měl někam gradovat, opravdu si stojíme za prací našich dozorových orgánů. Nebyli polské potraviny a dovozci zatíženi intenzivnější kontrolou ve vztahu k objemu dovozu,“ komentoval výsledek schůzky Jurečka.

U konce je tak spor, který Sawicki před týdnem odstartoval, když v polských médiích o kontrolách hovořil. Pobouřilo jej nařízení, které mělo údajně požadovat bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí. Česká strana možnou diskriminaci polských producentů od počátku popírala.

Jurečka poté minulou středu Sawickému poslal podklady dokládající to, že inspekční orgány neprověřovaly polské potraviny více než dovoz z jiných zemí. „Naopak byli (Poláci) většinou třetí, čtvrtí, pátí v pořadí kontrolovaných zemí,“ podotkl dnes český ministr.