Konsolidační balíček v prvním čtení prošel Sněmovnou. Vláda připouští úpravy

Premiér Fiala při jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku

Premiér Fiala při jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku Zdroj: ČTK

Poslanecká sněmovna pustila návrh zákona o konsolidaci veřejných financí do dalšího čtení. Balíčkem se nyní budou zabývat sněmovní výbory. Podle vlády by měl balíček státnímu rozpočtu přinést v příštím roce úspory ve výši až 98 miliard korun. Opozice kabinet Petra Fialy kritizovala zejména za zvyšování daní, s návrhem na zamítnutí nebo alespoň vrácení zákona k dalšímu projednání vládě ale nakonec neuspěla. 

Debata nad konsolidačním balíčkem začala ve středu odpoledne, poslanci nakonec s jeho projednáváním skončili v pátek kolem půl třetí. Rozpravami strávili přes 27 hodin. U řečnického pultu se střídali hlavně opoziční poslanci z hnutí ANO, páteční rozpravu otevřel jeho předseda a bývalý premiér Andrej Babiš. Vládu Petra Fialy ve svém proslovu několikrát označil za „asociální“. Kritikou nešetřil ani šéf SPD Tomio Okamura. 

V druhém čtení se budou ozdravnému balíčku poslanci věnovat začátkem září, nyní míří do rozpočtového, ústavně právního, hospodářského výboru a také výboru pro sociální politiku. Výbory se jím budou zabývat ve zkrácené lhůtě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během jednání několikrát řekl, že je vláda ochotná jednat o případných změnách. Trvá ale na zachování objemu úspor. Řada připomínek vzešla z řad poslanců vládní koalice, například lidovci v pátek žádali o přesun dámských hygienických potřeb nebo kojenecké vody do nižší sazby DPH. Současný návrh počítá s 21procentním daňovým zatížením. 

Sledovali jsme ONLINE:

Poslanci schválili konsolidační balíček v prvním čtení. Nyní míří do výborů >>>

Opozice kritizovala hlavně plánované zvýšení daně z nemovitosti, rozložení jednotlivých položek do sazeb DPH nebo snižování daňových úlev z příjmů fyzických osob. Opakovaně označovala konsolidační balíček za daňovou reformu. Poslanci z řad opozice vládě připomínali její předchozí prohlášení, že nemá v plánu daně zvyšovat. „Sliby se rozplynuly jako pára nad hrncem,“ komentoval během své řeči poslanec za ANO František Petrtýl. 

Andrej Babiš se mimo jiné vyjádřil ke zveřejněným údajům ČSÚ o inflaci, vláda si podle něj neoprávněně přisuzuje úspěchy za snížení inflace pod deset procent. Premiéra Fialu přímo obvinil ze lži. „Možná lže, protože nerozumí ekonomice," řekl během svého proslovu. Odmítl také, že by ke zdražování přispěla jeho vláda. „Díky nám mají lidé alespoň nějaké úspory,“ dodal.

Sněmovnou často rezonovalo slovo "chaos", podle opozice se na předloženém návrhu konsolidačního balíčku podepsalo velké množství stran v koalici. Jana Mráčková Vildumetzová za ANO kritizovala to, že se vláda nevypořádala s více než 200 připomínkami k návrhu zákona. „Dát na připomínkování tak náročného materiálu pouze pět dnů nestačí,“ upozornila. S šetřením by podle ní měla vláda začít hlavně u sebe. 

Pokud Sněmovna schválí ozdravný balíček v termínu, vstoupí v platnost v lednu 2024. Vláda si od něj slibuje zlepšení státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun, v příštích dvou letech dohromady o 150,7 miliardy korun. Některé jeho části ještě mohou poslanci během dalších jednání změnit.