Krajské volby: největší boj se čeká o střední Čechy a jižní Moravu

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách povede do krajských voleb kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách povede do krajských voleb kolínský starosta a krajský zastupitel Vít Rakušan. Zdroj: ctk

Volební dostihy propukly naplno. Strany se začaly trumfovat, kolik která obsadí hejtmanských postů. Největší ambice mají úhlavní rivalové ČSSD a ANO. Socialisté však neskrývají, že zvítězit v devíti krajích a získat jedenáct hejtmanů jako v roce 2012 se jim nepodaří. Spokojili by se sedmi. Hnutí Andreje Babiše, které jde do krajských voleb poprvé, jich chce pět. Starostové a nezávislí hovoří podobně jako lidovci o třech. Nejtvrdší klání čekají Středočeský a Jihomoravský kraj.

ANO už vybralo krajské lídry, do voleb půjde přes sedm stovek kandidátů. Babiš zopakoval, že neuspěl u podnikatelů a manažerů. „Ani jednoho jsem neukecal,“ přiznal o víkendu na programové konferenci hnutí v Praze. Rokování bylo oficiálním zahájením kampaně, za niž chce stranická centrála utratit šedesát milionů korun.

„Mám raději nižší cíl a lepší výsledek. Kdybychom získali pět hejtmanů, byl by to úspěch. Ale možná máme na víc,“ míní Babiš. Partaj chce v kampani zdůraznit zdravotnictví, školství, dopravní infrastrukturu, sociální služby a bezpečnost. „Náš program je selský rozum a řešení problémů,“ prohlásil šéf ANO.

Haška chce sesadit jeho někdejší zaměstnanec

S plány se netají ani STAN, které minule zabodovalo na Liberecku. Teď by chtělo uspět i na jižní Moravě, Zlínsku a hlavně ve Středočeském kraji. „Lídry jsou tam Vít Rakušan, který získal v Kolíně v komunálních volbách přes dvě třetiny hlasů, šéfka Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a starostové velkých měst. Lépe sestavenou kandidátku si nedovedu představit,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Největší důraz bude hnutí klást na kompetentní veřejnou správu a transparentnost. „Tam, kde naši starostové působí, to tak funguje. A nyní to chceme přenést na kraje,“ dodal Gazdík. Zvítězit ve středočeském a jihomoravském regionu chce i ANO.

Na Moravě bude urputně hájit hejtmanský post v dresu ČSSD Michal Hašek. Jedničkou babišovců je šéf Městské policie Brno Bohumil Šimek. Kdysi pracoval na krajském úřadu jako Haškův sekretář a bezpečnostní ředitel, dokud se s ním jeho současný soupeř nerozloučil.