Kroužkování má posílit i v letošních krajských volbách, navrhuje to TOP 09

Volby

Volby

TOP 09 připravuje změnu volebního zákona, která by platila už pro podzimní krajské volby. Chce snížit hranici potřebnou pro přeskočení lidí na předních místech kandidátky díky preferenčním hlasům z deseti procent na pět. Píše to server Aktuálně.cz. Pětiprocentní hranice již platí pro volby do sněmovny, a v roce 2010 se díky ní stalo poslanci 46 lidí z dříve nevolitelných míst kandidátek.

Návrh předloží poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) na březnové schůzi sněmovny, aby změna mohla platit už letos na podzim. Serveru řekl, že v samotné proceduře schvalování nepředpokládá velké komplikace. Jedná se prý jen o změnu jedné číslice a jeho návrh pouze srovnává pravidla krajských voleb a parlamentních voleb. „Mluvil jsem o tom i se zástupci ostatních politických stran a myslím, že mám jejich podporu,“ uvedl Polčák.

Občanští a sociální demokraté nejsou proti, ale předpokládají, že se změnu nepodaří zavést ještě před krajskými volbami. „Osobně bych byl pro. Musíme to projednat i s regiony, kterých se to týká,“ sdělil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Je to však podle něj akce na poslední chvíli.

„V ODS jsme se o tom ještě nebavili a legislativní proces je dost dlouhý,“ řekl serveru předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Krajské primárky v občanské demokracii jsou podle něj už v plném proudu a straníci se při tom řídí současnými pravidly.

Koaliční partneři TOP 09 z Věcí veřejných návrh podporují. „Od posílení váhy preferenčních hlasů si slibujeme, že se bude mnohem více dbát na kvalitu kandidátů a jejich výsledků,“ sdělil Aktuálně.cz předseda VV Radek John.