Kvůli migrantům je u hranic s Rakouskem navíc 200 policistů

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk

Cizinecká policie po obnovení kontrol na německo-rakouské hranici zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Policie očekává, že by se mohlo do Německa pokusit dostat více uprchlíků přes Česko. Zatím se však zvýšená vlna migrace směrem přes české území neprojevila, pouze na jižní Moravě dnes policisté zadrželi 12 běženců ze Sýrie. Číslo se oproti předešlým dnům nezvýšilo, podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové byl den klidný.

Policie nasadila posily na třech železničních a 11 silničních místech. Množství se bude podle Rendlové zřejmě postupně měnit. Záleží na tom, jestli se běženci v příštích dnech z Rakouska vydají do Německa skutečně přes Česko a v jakých počtech. Místa kontrol Rendlová nechtěla upřesnit. „Kdybychom tuto informaci zveřejnili, převáděči by chodili jinudy,“ uvedla. Zmínila ale, že hlavní železniční trasy z Rakouska do Česka vedou přes Břeclav, České Velenice a Horní Dvořiště a silniční trasy přes Hatě, Mikulov a Dolní Dvořiště.

Zesílené kontroly se dotkly i jihočeských hraničních přechodů. V Dolním Dvořišti se proto v odpolední dopravní špičce tvořila téměř kilometrová kolona. Také situace na jihu Čech je však z hlediska migrace klidná. Dnes na území kraje nezadržela policie žádné uprchlíky, v minulých dnech pak počet běženců podle policejního mluvčího Jiřího Matznera klesl.

O víkendu zadržela cizinecká policie v Česku 51 uprchlíků, za celý týden jich bylo 76. Počet se výrazně snížil oproti předminulému týdnu, kdy zajistila 519 běženců. Na tomto čísle se však výrazně projevila zejména více než dvousetčlenná skupina migrantů, která do Česka přicestovala v noci na 1. září z Maďarska.

Chovanec jede odmítnout kvóty

Ministři vnitra států EU dnes v Bruselu jednají o vlně migrantů, kteří do Evropy míří ze Sýrie a dalších států Blízkého východu. Po balkánské trase se běženci dosud snažili do Německa dostat převážně z Maďarska přes Rakousko. Český ministr vnitra Milan Chovanec hájí v Bruselu odmítavý postoj vlády k návrhům na přerozdělování žadatelů o azyl. Mimořádný přesun 120.000 Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku, do méně zasažených zemí unie navrhla minulý týden Evropská komise.

Za uplynulých sedm měsíců tohoto roku vzrostla migrace o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku.