Kvůli nové vyhlášce hrozí lázním propouštění a odliv klientů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto 7 Miroslav Chaloupka

Lázně čeká v souvislosti se zamýšleným snížením úhrad v nové vyhlášce propouštění. V nejhorším případě by mohlo přijít o práci až 25 procent lidí zaměstnaných v lázeňství. Uvedla to dnes televize Nova. Podle ní připravovaná vyhláška ministerstva zdravotnictví od nového roku lázeňskou péči omezí a někteří klienti si budou muset na pobyt doplácet ze svého. Lázním tak ubude klientů, a klesnou tedy i tržby.

Vyhláška má snížit počet dní hrazených pojišťovnou z 28 na 21 dnů. „To je něco jako vražda českého lázeňství,“ řekl Nově prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha. Generální ředitel Lázní Poděbrady Josef Rambousek uvedl, že očekává řádově pokles počtu klientů od 25 až do 50 procent.

V některých lázních prý už teď oznámili hromadné propouštění. Například v Léčebných lázních Bohdaneč, kde nyní pracuje do 300 zaměstnanců, by mohlo přijít o práci až 70 lidí.

S plně hrazenou lázeňskou léčbou mohou podle Novy počítat jen ti nejvážněji nemocní. Například lidé s cukrovkou a astmatici budou muset platit. Ministerstvo argumentuje tím, že pokrok v léčení snižuje potřebu rehabilitace v lázních. „Většina těch pacientů je v daleko lepším stavu, než tomu bylo před 15 lety po velké operaci,“ řekl televizi ministr Leoš Heger (TOP 09).