Kvůli sporu Šincla s Babišem vázne schvalování zákonů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: glos hynek/euro

Jednota vládních zákonodárců je pryč, dohody uzavřené při jednání Sobotkova kabinetu už nemusí v dolní komoře parlamentu platit. Náznaky porušování koaliční smlouvy jsou reakcí na pokračující spor ministra financí Andreje Babiše (ANO) se sociálnědemokratickým poslancem Ladislavem Šinclem.

ČSSD svému partnerovi vzkázala, že podpoří Šinclovy pozměňovací návrhy novel o pojišťovnictví, kvůli nimž rozkol vznikl. Bude tedy proti předloze Babišova rezortu. „Plně podporujeme poslance Šincla a vyjádříme to hlasováním,“ řekl s odvoláním na stanovisko poslaneckého klubu socialistů předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Prvním, kdo dohodu vládních stran porušil, bylo podle lídra KDU-ČSL Pavla Bělobrádka hnutí ANO. Jeho kritika směřovala na Babišovy poslance, kteří se při páteční schůzi sněmovny postavili proti několika návrhům ministrů zdravotnictví Svatopluka Němečka a práce a sociálních věcí Michaely Marksové (oba ČSSD).

„Je to velký precedens. Jestli ANO chce, abychom hlasovali pro jeho návrhy, tak se podle toho musí chovat. Myslím si, že ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů, v případě, že oni sami nebudou respektovat toto pravidlo, se bude blížit nule,“ dodal.

Babiš zopakoval, že spor se Šinclem už nebude řešit, i když jsou prý poslancovy návrhy zlobbované pojišťovnami. Šincl ministrovi vzkázal, že se s ním nehodlá sejít, aby si s ním rozkol vyjasnil.

Koalice se zadrhla rovněž při projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb, který je přitom pro ANO a ČSSD klíčový. Postarali se o to lidovci, jejichž poslanec Jaroslav Klaška zmizel. Byl přitom zpravodajem kontroverzní normy, takže se bez něho nemohlo jednat. Později se ukázalo, že se z rodinných důvodů omluvil. Předlohu však sněmovna nestihla projednat ani v prvním čtení. Stejně to dopadlo se zákonem o prokazování původu majetku.