Koalice se shodla, že si spor mají vyjasnit Babiš se Šinclem mezi sebou

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD). Zatím se s vicepremiérem Babišem sejít k urovnání sporu nehodlá.

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD). Zatím se s vicepremiérem Babišem sejít k urovnání sporu nehodlá. Zdroj: ctk

Koaliční rada se dnes shodla na tom, že by se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl sejít s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, aby si vyjasnili svůj spor. Po jednání koaliční rady kvůli roztržce mezi ANO a ČSSD to řekli zástupci jednotlivých stran. Babiš sdělil, že se s poslancem sejde, dál ale trvá na tom, že se mu omlouvat nebude. Šincl ve středu Babiše obvinil ze zastrašování, ČSSD dnes vicepremiéra vyzvala k omluvě. Ten obvinění odmítá.

„Měli by se spolu sejít pan Babiš a pan Šincl a měli by si celou tu kontroverzi prodiskutovat a uvidíme, na čem se oba pánové domluví,“ řekl po jednání koalice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strany podle něj hledaly nějaké řešení „v situaci, kdy požadujeme omluvu od pana Babiše a pan Babiš se, bohužel, omluvit nechce, alespoň takto nás informoval na jednání koaliční rady“. Babiš to bez bližších podrobností potvrdil.

Šincl už se ale s Babišem kvůli útokům na svou rodinu nechce setkat. Řekl to Českému rozhlasu. Sobotka mu podle svých slov doporučí, aby se s ministrem financí i tak sešel.

„Já jsem sdělil jasně stanovisko sociální demokracie, že podobný způsob komunikace mezi ministrem a poslancem je pro nás absolutně nepřijatelný a že si v žádném případě nepřejeme, aby se něco takového opakovalo, nebo aby to pokračovalo, protože by to skutečně mohlo významně ohrozit vůbec fungování mezi vládou a poslanci,“ uvedl také Sobotka. Doufá prý, že Babiš pochopil, že se takto chovat nemůže.

Vládu by spor neměl ohrozit, řekl Sobotka

Ministerský předseda zároveň vyjádřil přesvědčení, že vicepremiér už nyní nese důsledky svého chování, protože se diskutuje o tom, jestli je možné takové metody používat v debatě v Parlamentu. Premiér míní, že se nedá stavět rovnítko mezi dotazy Šincla, v nichž prý nikoho nedehonestoval, a „kampaní Babiše“. Vládu by ale spor neměl ohrozit. „Toto není věc, kde bychom chtěli rozbít vládu,“ podotkl Sobotka.

Dohodu z koaliční rady potvrdil také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Komunikace Babiše na středeční schůzce podle něj rozhodně nebyla standardní. „Já si myslím, že takhle se vicepremiér české vlády vyjadřovat nemá, má řešit tu rovinu věcnou a nemá do toho jít tím způsobem, že začne řešit i věci, které se týkají rodinných příslušníků a podobně,“ poznamenal.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání prý obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Předmět interpelací

Spor mezi Šinclem a Babišem se dnes dostal i na sněmovní plénum při interpelacích na premiéra. Občanští demokraté Zbyněk Stanjura a Marek Benda se ptali na to, zda Babiš vede složky i na další koaliční a opoziční poslance. Jejich stranická kolegyně Miroslava Němcová označila Babišův postup za „fízlovské manýry“.

Poslanec Radim Holeček (ODS) se dotázal i na Sobotkův názor na případ, kdy jedna ze zemědělských firem ze skupiny Babišova Agrofertu vypálila úrodu jiného zemědělského podniku herbicidem. Sobotka řekl, že takový postup není normální a nesouhlasí s ním. Problém podle něho je v tom, že se Babiš nevzdal po vstupu do politiky svého podnikání. Rozhodl se jít jinou cestou, která není správná, uvedl premiér. Soudí, že Babiš časem bude muset o věci opět přemýšlet.