Legislativní rada doporučila schválit evidenci tržeb

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Jeden z klíčových návrhů ministra financí Andreje Babiše (ANO), elektronickou evidenci tržeb, doporučila ke schválení legislativní rada vlády. Serveru E15 to potvrdil její předseda, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Normu teď posoudí Sobotkův kabinet.

Na větší odpor může narazit u lidovců. Následně začne o předloze debatovat Poslanecká sněmovna. Opoziční ODS a TOP 09 už avizovaly, že se jejímu přijetí pokusí zabránit. Jinou možnost než obstrukce však nemají.

Návrh předpokládá, že evidovány budou všechny podnikatelské tržby uskutečněné v hotovosti, kreditní kartou či jinými podobnými ekvivalenty, píše se na stránkách vláda.cz. Výjimky mají platit pouze pro případy, ve kterých s ohledem na model podnikání není evidování tržeb možné nebo účelné. To jsou mimo jiné živnostníci, kteří nemají stálou provozovnu.

Ostře proti návrhu vystupuje část drobných podnikatelů. „Zatím to bylo zavedeno v Chorvatsku a částečně i v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku. Nikde v západní Evropě,“ uvedl šéf Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Malé firmy se obávají likvidace

Než bude moci být on-line evidence spuštěna, ministerstvo financí musí vybudovat gigantické úložiště, kam budou denně proudit desítky milionů údajů. Datové centrum podle Babiše přijde zhruba na 300 milionů korun. Roční provoz, zejména platy finančních úředníků a celníků, spolknou dalších 200 až 250 milionů. „Systém po plném zavedení vygeneruje pro státní rozpočet až dvanáct miliard, takže ty náklady se určitě vyplatí,“ tvrdí ministr.

Bábek spočítal, že hoteliéry, restauratéry, podnikatele v maloobchodu a další samostatně výdělečné osoby přijde nákup elektronického zařízení, software a tiskárny na více než tři miliardy. Evidence tržeb podle Bábka pomůže velkým firmám likvidovat konkurenci malých podnikatelů a živnostníků. Například pro obchodní řetězce mají navíc platit výjimky.