Lékový ústav chce poslat do rozpočtu 1,7 miliardy. Jako náhradu za poplatky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zřejmě letos převede do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Peníze by měly posloužit jako náhrada části výpadku příjmů z třicetikorunových regulačních poplatků, které byly od ledna zrušeny. Normu, která převod umožní, hladce schválila Sněmovna. Vládní předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Ústav má na zvláštním účtu přes dvě miliardy korun. Rezervy měl na nové projekty, jako jsou zavádění systému elektronických receptů a rozhodování o cenách a úhradách zdravotnických prostředků. Z těchto projektů prozatím sešlo.

Stát chce podle důvodové zprávy pomoci také pražské Nemocnici Na Bulovce a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Do dvou nemocnic by mělo zamířit kvůli jejich špatné ekonomické situaci celkem 700 milionů korun. Bez finanční injekce by byl přímo ohrožen výkon stanoveného rozsahu zdravotní péče, píše se v důvodové zprávě. Brněnská nemocnice by podle zprávy musela poskytování péče úplně přerušit.

Výpadek příjmů z regulačních poplatků má letos činit asi 4,2 miliardy korun, z toho u ambulancí a lékáren bude podle dřívějších propočtů ve výši asi 3,27 miliardy korun. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od loňského ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou.

Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.