Lidé jsou pro vyšší zdanění hazardu a firem, vlastní kapsu chtějí ušetřit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Potřebu snižování deficitu by většina lidí vyřešila vyšším zdaněním hazardu a firem. Vyplývá to z červnového průzkumu společnosti Ipsos Tambor. Hazard by více zdanilo 69 procent dotázaných, vyšší daně firmám by odsouhlasilo 48 procent účastníků průzkumu. Většina dotázaných naopak nesouhlasí s opatřeními, která by výtáhla dodatečné prostředky přímo z jejich peněženek.

Téměř 70 procent dotázaných nesouhlasí s placením poplatků ve zdravotnictví. 64 procent by dokonce případné zvýšení poplatků ve zdravotnictví mohlo negativně ovlivnit v jejich rozhodování při výběru politické strany ve volbách.

Stát by naopak rozhodně měl přispívat na penzijní připojištění, myslí si 96 procent dotázaných. Jen o jedno procento lidí méně se vyslovilo pro státní podporu stavebního spoření. Zrušení nebo omezení těchto produktů ze strany státu by 60 procent dotázaných negativně ovlivnilo při jejich rozhodování ve volbách.

Výsledky průzkumu

PrůzkumPrůzkum|Ipsos TamborZdroj: Ipsos Tambor

Lidé si také nechtějí nechat sahat na zaměstnanecké stravenky nebo možnost odečítat úroky z hypoték od daňového základu (shodně 83 procent dotázaných). Stranu, která by prosazovala zrušení stravenek, by pravděpodobně nevolilo 48 procent populace, a tu která by usilovala o zrušení možnosti odečítat úroky z hypoték 42 procent oslovených.

Více než polovina dotázaných (56 procent) se domnívá, že by ke snížení státního dluhu výrazně přispělo progresivní zdanění.

Průzkum mezi 1053 respondenty proběhl na reprezentativním vzorku populace ve věku 18-65 let.