Maloobchodní tržby v květnu zpomalily růst, ovlivnilo je chladnější počasí

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní tržby v květnu zpomalily meziroční růst na 2,7 procenta z 6,9 procenta v dubnu, kdy prodej podpořily Velikonoce. V květnu se stejně jako v předchozích měsících nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů, dařilo se ale i obchodníkům s počítači, farmaceutickým a zdravotnickým zbožím a s výrobky pro domácnost a sport. Naopak méně než loni se kvůli chladnějšímu květnovému počasí prodávaly oděvy a obuv, menší odbyt měly i pohonné hmoty.

Meziměsíčně se tržby maloobchodníků očištěné o sezonní vlivy snížily v květnu o procento.

Proti loňskému květnu maloobchodníci utržili za nepotravinářské zboží o 5,6 procenta více a za potraviny o 0,4 procenta více, naopak za pohonné hmoty jim tržby klesly o 0,7 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly květnové tržby v maloobchodě reálně vyšší o 2,7 procenta, tedy stejně jako bez očištění.

„Růst vykázala většina sortimentních skupin prodejen. Vysoké tempo růstu si zachoval prodej prostřednictvím internetu. Naopak chladnější a deštivější počasí se podepsalo na tržbách za oděvy a obuv. Pokles zaznamenal také prodej pohonných hmot a tržby ve specializovaných prodejnách potravin,“ uvedla k meziročnímu vývoji tržeb ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„I přes květnové zpomalení růstu si maloobchodní tržby i v průběhu druhého čtvrtletí udržují svižnou dynamiku, což by mělo pozitivně ovlivnit i spotřebu domácností a tím i růst celé ekonomiky,“ uvedl analytik Raiffeisenbank  Vít Hradil.

Květnové tržby e-shopů a zásilkových služeb byly meziročně vyšší téměř o pětinu. Obchody s počítačovým a komunikačním zařízením měly prodeje o 8,6 procenta vyšší než před rokem. Tržby za farmaceutické a zdravotnické zboží stouply o čtyři procenta, za výrobky pro domácnost o tři procenta a zhruba stejně vzrostly i tržby za sportovní potřeby. Vedle toho prodej oděvů a obuvi byl meziročně o 0,2 procenta nižší a tržby specializovaných prodejen s potravinami spadly o 2,8 procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby proti loňskému květnu zvýšily o 1,4 procenta. Ve srovnání s dubnem po sezonním očištění stagnovaly.