Městský soud má verdikt, Janoušek čeká na nástup do vězení

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: CTK

Pražský městský soud obdržel písemnou podobu pravomocného verdiktu nad lobbistou Romanem Janouškem, kterou vypracoval odvolací Vrchní soud v Praze. Lobbista, kterého justice potrestala 4,5 roku odnětí svobody za sražení ženy autem, by se tak měl v řádu dní dovědět termín nástupu do vězení.

Pravomocný rozsudek odsouzenému vždy zasílá soud prvního stupně, v tomto případě tedy Městský soud v Praze. Poté obvykle do několika dnů následuje výzva k nástupu do výkonu trestu, a to do určitého data. Pokud odsouzený nenastoupí dobrovolně, soud se obrátí na policii s tím, aby ho do věznice dopravila.

Odklad ze zdravotních důvodů?

Janoušek může po obdržení výzvy požádat soud, aby jeho termín nástupu za mříže odložil, a to buď ze zdravotních, nebo z jiných důležitých důvodů, například rodinných. Lobbistův advokát Vít Široký ČTK ve středu řekl, že jeho klient má zdravotní problémy po operaci subdurrálního hematomu a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku.

Podle trestního řádu odloží předseda soudního senátu výkon trestu odnětí svobody na potřebnou dobu, jestliže „z lékařské zprávy o hospitalizaci odsouzeného v lůžkovém zdravotnickém zařízení nebo z jiných skutečností“ vyplývá, že by výkon trestu ohrozil život nebo zdraví odsouzeného.

Pokud však předseda senátu dospěje k závěru, že takové důvody zřejmě nejsou dány, vyzve odsouzeného, aby zprávu o svém zdravotním stavu předložil příslušné věznici, a to nejpozději při nástupu výkonu trestu. Jestliže tato věznice zjistí, že zdravotní stav odsouzenému skutečně neumožňuje, aby se trestu podrobil, navrhne soudu buď odklad trestu, nebo přerušení jeho výkonu.

V Janouškově případě tak bude o případném odložení nástupu do vězení rozhodovat buď samotný soudce Tomáš Kubovec, který měl jeho kauzu od počátku na starosti, nebo jedna ze dvou pražských věznic, tedy Pankrác, nebo Ruzyně. Do které z těchto dvou věznic se má Janoušek dostavit, určí soud ve výzvě k nástupu do výkonu trestu.

Případ z roku 2012

Opilý lobbista porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu, když ženě vyplatil odškodné ve výši 900 tisíc korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Janoušek byl označován za šedou eminenci pražské politiky
Janoušek na soudním jednáníJanoušek na soudním jednání | ctk Narodil se 3. července 1968 v Praze. Po gymnáziu pracoval jako číšník. Podle médii působil například v hotelu na pražském Tylově náměstí, kde se potkal s některými svými pozdějšími spolupracovníky. V 90. letech vystudoval práva a v roce 2003 získal na Právnické fakultě UK titul JUDr.
Od první poloviny 90. let podnikal. Jádrem jeho aktivit byl palác Blaník na Václavském náměstí, kde se pořádaly protidrogové přednášky. Právě zde se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl před vstupem do politiky známým odborníkem na drogovou problematiku.
O nadstandardních stycích mezi Janouškem a primátorem Bémem spekulovala média mnoho let. V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes odposlechy, které byly pořízeny v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s tehdejším primátorem Bémem. Podle deníku měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu. Detektivové se v této souvislosti zaměřili například na Janouškovu úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce, a také na to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.
O Janouškovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“, se psalo jako o jednom z takzvaných kmotrů s úzkými vztahy zejména na pražské občanské demokraty. Podle médií ale Janouškův vliv v poslední době značně klesl, navíc se údajně potýká se závislostí na alkoholu.
Kromě primátora Béma měl Janoušek kontakty i na další významné osoby české politiky a byznysu. Janoušek byl například jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam kromě něj letěli i tehdejší šéf elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman, předseda vlivného rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS), generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák a ředitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek.
Janoušek měl velmi blízké vztahy také k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, jehož od loňského roku stíhá policie. Podle kriminalistů totiž nedal pokyn k řádnému objasnění podezření z praní špinavých peněz, které se týkalo právě Janouška.
V minulých letech zasedal v orgánech řady společnosti včetně firmy Ora Print, v níž působil jako šéf představenstva bývalý předseda Věcí veřejných Radek John. Na ni média upozornila kvůli údajně podezřelým zakázkám od Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Lesů ČR. V současné době Janoušek není podle obchodního rejstříku v orgánech žádné společnosti.
Loni se v tisku objevily informace o tom, že Janoušek prostřednictvím firem Chambon a Kardio Port vydělal stamiliony na podezřelých zdravotnických zakázkách. Podle médií policie prověřuje rovněž zakázky na opravy přehrad pro podnik Povodí Vltavy.
Podle spekulací před lety výrazně finančně podpořil rodící se stranu Věci veřejné. Janoušek i představitelé strany to ale vždy popírali.
Při prošetřování aktivit Janouška a dalšího kontroverzního podnikatele Iva Rittiga přišla policie na možnou nezákonnou činnost Jany Nagyové (nyní Nečasové), šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Následný policejní zásah na Úřadu vlády pak vedl loni v červnu k pádu Nečasova kabinetu.
Začátkem loňského roku Janoušek postoupil operaci hlavy. Podle informací médií mu lékaři odstranili krevní sraženinu, kterou si způsobil již o rok dříve při úraze na lodi.
Počátkem letošního září provedla policie domovní prohlídku v Janouškově vile u chorvatského Zadaru. Policisté si z nemovitosti odnesli blíže neurčené dokumenty.
Před soudem stanul Janoušek kvůli dopravní nehodě z března 2012. Podle žalobce svým autem v opilosti srazil ženu, za což byl obviněn z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Soud koncem letošního dubna Janouška poslal do vězení na tři roky za ublížení na zdraví a pět let mu zakázal řídit. Dnes mu odvolací soud trest odnětí svobody prodloužil na 4,5 roku a zákaz řízení na sedm let.

Kolibřík Roman Janoušek si lobbingem vydělal miliardy