Mimořádné schůze neprošly. V noci má maraton jednání pokračovat

Sněmovna, obstrukce

Sněmovna, obstrukce Zdroj: CTK

Boj koalice s obstruující opozicí ve sněmovně pokračuje. Koaliční většina smetla ze stolu návrhy na čtyři mimořádné schůze, které požadovala ČSSD. Vystupování řečníků ale zabralo celé dopoledne a právě o čas se teď hraje především. Poslanci poté přerušili schůzi na šest hodin a večer se opět vrátí k vládním reformám. Ty koalice chce stůj co stůj protlačit, aby mohly platit od Nového roku. Opozice se tomu snaží zabránit obstrukcemi, jednat se proto bude znovu i v noci a zřejmě také o víkendu.

Poslanci po asi 40hodinovém maratonu přerušili schůzi dnes nad ránem kolem půl čtvrté, těsně před hlasováním o snížení státní podpory stavebního spoření. ODS navrhla přerušení zřejmě kvůli tomu, že tou dobou koalice neměla v dolní komoře potřebných 101 hlasů, aby přehlasovala senátní verzi předlohy.

V jednání pak poslanci pokračovali od 9. hodiny. K vládním reformním zákonům, o něž koalice a opozice svádí vleklý sněmovní souboj, se ale nedostali. Na programu měli čtyři mimořádné schůze, které navrhla ČSSD.

Opozice chtěla probrat zřízení sněmovní komise k armádním zakázkám, hospodaření ve státním podniku Lesy ČR, financování hasičů a situaci v projektu elektronické zdravotní knížky IZIP. Koalice ale program všech těchto schůzí odmítla. Ve dvanáct hodin poslanci tuto část uzavřeli a vydobyli si místo pravidelných interpelací několikahodinový odpočinek.

V šest hodin ale zákonodárce čeká znovu nástup do lavic a posedí si tam zřejmě znovu dlouho do noci. Sociální demokraté totiž chtějí dále brzdit schvalování patnáctky vládních reformních zákonů, které vrátila nebo vetovala horní komora s oranžovou většinou. Protahování schůze chtěla koalice zabránit omezením projevu jednotlivých poslanců na nejvýše dvakrát deset minut. ČSSD ale čas prakticky bezezbytku využívá.

Koaliční i opoziční poslanci jsou připraveni jednat znovu i v noci a o víkendu. Sociální demokraté tvrdí, že je na koalici, jestli se bude jednat i v sobotu a neděli. V neoficiálních vyjádřeních ale dávají najevo, že se na tuto variantu připravují, jeden ze sociálních demokratů poznamenal, že už do Prahy pozval na víkend rodinu na výlet.