Ministerstvo eviduje rizikové projekty za 3,38 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) eviduje v Integrovaném operačním programu (IOP) 18 rizikových projektů za celkem 3,38 miliardy korun. Pokud se nepodaří dodržet harmonogram jejich uskutečnění, ztráta celého IOP se může vyšplhat až na 2,1 miliardy korun. Uvedlo to MMR ve zprávě, kterou se tento týden zabývala vláda.

Nejproblematičtější jsou dva projekty, které MMR označuje jako spící. Jde o projekty Centrální místo Služeb - Komunikační infrastruktura Informačních systémů veřejné správy, který je v působnosti ministerstva vnitra, a projekt Vybudování AccesPoints - přístupových míst ČR do Evropské architektury sociálního zabezpečení v gesci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jejich celková hodnota je zhruba 629 milionů korun.

Spící projekty
Název projektu Název žadatele Náklady (včetně spolufinancování) v korunách
Centrální místo Služeb - Komunikační infrastruktura Informačních systémů veřejné správy Ministerstvo vnitra 563 454 000
Vybudování Access Points - přístupových míst ČR do Evropské architektury sociálního zabezpečení Ministerstvo práce a sociálních věcí 66 079 000

Ministerstvo vnitra se musí podle MMR co nejvíce snažit o dodržování stanovených termínů dokončení projektů informačních systémů veřejné správy. „Krizový harmonogram je nutné dodržovat a není nadále možné jakkoli počítat s možností posunutí harmonogramu realizace. V případě, že by k takovému kroku došlo, hrozí resortu ministerstva vnitra situace, kdy by bylo nutné výdaje projektu hradit z kapitoly rozpočtu resortu ministerstva vnitra,“ varuje ve zprávě MMR.

MPSV pak MMR doporučuje, aby u svého nejvíce rizikového projektu přijalo krizová opatření. „Příjemce projektu také musí reagovat na výsledek řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a případně zajistit urychlené uzavření smlouvy s dodavatelem, aby byla realizace projektu spuštěná,“ uvedlo MMR.

Vysoce rizikové projekty
Název projektu Název žadatele Náklady (včetně spolufinancování) v korunách
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Ministerstvo vnitra 300 000 000
CzechPOINT Ministerstvo vnitra 239 825 412
Národní digitální archiv Národní archiv 466 274 549
Úprava evidence obyvatel a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Ministerstvo vnitra 117 900 000
Vytvoření centrálního registru elektronizace úkonů inspekce práce Státní úřad inspekce práce 56 770 976
Rozvoj a úprava zemědělských registrů Ministerstvo zemědělství 94 800 000
Úprava rezortních registrů a konsolidace rezortních dat v návaznosti na základní registry VS Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy 299 482 776
Zavedení eCustoms - elektronické a harmonizované celnictví v EU Generální ředitelství cel 138 249 101
DMS ČUZK Český úřad zeměměřický a katastrální 157 067 634

Kromě dvou takzvaně spících projektů eviduje MMR devět vysoce rizikových projektů v hodnotě 1,8 miliardy korun. Dalších sedm projektů za celkem 950 milionů korun řadí MMR do kategorie rizikových. Nejhůře je na tom resort vnitra, pod nějž kromě jednoho „spícího“ projektů spadají tři vysoce rizikové a dva rizikové projekty.

Kromě problémů na straně příjemců dotací u těchto projektů je nejčastější chybou výrazné zpožďování harmonogramu kvůli zdržení při zadávání veřejné zakázky.

Rizikové projekty
Název projektu Název žadatele Náklady (včetně spolufinancování) v korunách
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Ministerstvo vnitra 99 800 000
Systém ekonomických a projektových informací v eGovernmentu Ministerstvo vnitra 232 693 894
ÚP ČR - Pardubice - výstavba budovy a školicího střediska Úřad práce České republiky 211 171 199
Transformace Ústavu sociální péče Lobendava Ústecký kraj 42 188 424
Transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením Hliňany Ústecký kraj 37 480 951
Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění eGovernmentu v ČR Český statistický úřad 237 667 686
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního cerebrovaskulárního centra KZ v MNUL Krajská zdravotní, a.s. 52 265 573

Pokud se nepodaří všechny problémy vyřešit včas, může celý Integrovaný operační program přijít až o 2,1 miliardy korun. Ani dodržení krizových harmonogramů však ztrátě nezabrání. „V případě, že budou všechny projekty financované IOP, zejména tyto problémové, realizovány podle platných harmonogramů, je očekávaná reálná ztráta alokace za celý Integrovaný operační program ve výši přibližně 1,9 miliardy korun,“ odhaduje MMR. Celkem měl IOP v končícím programovém období k dispozici 44,5 miliardy korun.

Z pohledu čerpání evropských peněz je ČR nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. MMR, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období hrozí nedočerpání až 62,8 miliardy korun.

V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 703,6 miliardy korun. V nadcházejícím programovém období má ČR k dispozici zhruba 22 miliard eur (594 miliard korun).